NOVI GLAS

Bijeljina – Monter i slikar : Sve drugo sam morao, slikarstvo volim

Dušan Basta (64) je rođen u Sanskom Mostu, ali već 16 godina živi u selu Patkovača. Po zanimanju je monter i kaže da je „čitav svoj život proveo u zraku“, montirajući bazne stanice za mobilnu telefoniju i radeći na dalekovodima visokog napona.

Prije tridesetak godina Dušan je kod sebe otkrio sklonost ka slikarstvu i posljednjih desetak godina intenzivno se bavi slikanjem i do sada je izradio oko 300 slika sa različitim motivima, od pejzaža, do portreta.

„Sve drugo u životu sam morao da radim, a slikarstvo sam volio. Član sam Udruženja likovnih stvaralaca „Sveti Luka“ u Bijeljini. I ovih dana, na Vaskršnjoj izložbi udruženja u Muzeju Semberije izloženo je šest mojih slika. U penziji sam već četiri godine i kada sam razmišljao šta bih mogao raditi nakon penzionisanja, ništa mi pametnije nije palo na pamet“, kaže Dušan, ističući da slika u tehnici ulje na platnu.

​„Moje slike su stigle do Švedske, Njemačke, Austrije, pa čak i do Amerike. Uglavnom radim slike po narudžbi. Ljudi se sjete neke stare kuće u kojoj su rođeni, ognjišta, nekog detalja sa sela i onda me zamole da im to naslikam. Teško mi je uživjeti se u sve to i prenijeti detalj iz nečijeg života na platno, ali, uglavnom, svi koji naruče sliku odlaze zadovoljni. Trenutno radim dvije slike za Bijeljinca koji živi u Maroku, ali često dolazi u Bijeljinu. Slikam, inače, sve što je lijepo, što ima puno svjetlosti i života u sebi. Volim da slikam domaće životinje, konje, ovce, pašnjake, stare kuće, jer na taj način mlađi naraštaji mogu da vide kako se nekada živjelo na selu“, kaže za portal Semberija info Dušan Basta, ističući da prodajom slika obezbjeđuje materijal za slikanje. Kaže da, družeći se s ljudima, nikad mu nije dosadno, a i penzionerski dani lakše i brže prolaze.

Semberija info

POSTANIMO PRIJATELJI