NOVI GLAS

U Bijeljini se sastali organi za vezu BiH i Hrvatske – Ovo je bila tema sastanka

Republika Srpska isplaćuje penzije za 12.750 korisnika sa prebivalištem u Hrvatskoj, dok Hrvatska u BiH isplaćuje penzije za oko 58.000 korisnika, od kojih 33.000 sa prebivalištem u Srpskoj, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike.

U saopštenju se navodi da Hrvatska isplaćuje u FBiH penzije za 24.000 korisnika, te hiljadu penzija u Brčko distriktu. 

Iz Fonda napominju da je od potpisivanja sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i Hrvatske 2001. godine do sada više desetina hiljada korisnika ostvarilo pravo na penziju.

U saopštenju se navodi da je o primjeni ovog sporazuma bilo riječi na sastanku u Bijeljini, koji su juče i danas u sjedištu Fonda PIO održali organi za vezu BiH i Hrvatske. 

Na sastancima su učestvovali predstavnici Fond-a PIO Republike Srpske i Federalni zavod MIO/PIO, a u ime Hrvatske, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Sagovornici su razmatrali i informacije o izmjenama propisa u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja od razgovora tijela za vezu u Zagrebu 2017. godine. 

Razmatrane su i informacije o stanju postupka ponovnog određivanja penzija prema članu 43 iz Ugovora o socijalnom osiguranju između BiH i Hrvatske.

Bilo je riječi i o postupanju Fonda PIO Republike Srpske prilikom odlučivanja po zahtjevima za starosnu penziju – primjenom člana 118 i 131 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, te o postupku potvrđivanja staža /preklapanje staža osiguranja i posebnog staža/, kao i spornim pitanjima u vezi sa primjenom Ugovora. 

Iz Fonda PIO Republike Srpske navode da će u Bijeljini uskoro biti održan i sastanak organa za vezu BiH i Srbije.

 

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!