NOVI GLAS

Svjedočenje preživjelog u Tuzlanskoj koloni – Slavko Novaković bio je teško povrijeđen

Šezdesetogodišnji Slavko Novaković jedan je od onih koji su preživjeli Tuzlansku kolonu. Danas, kada se obilježava 27 godina od ovog nemilog događaja, poručio je da Tužilaštvo u Srbiji procesuira ovaj zločin za koji postoje brojni dokazi. NoviGlas vam donosi priču o stradanju vojnika JNA iz Novakovićevog ugla. 

Kako je svojevremeno rekao u svjedočenju pred beogradskim Okružnim sudom,  došlo je vrijeme da se sazna istina.

Slavko je rođen u Potpeći kod Tuzle, a danas živi u Janji kod Bijeljine. On je u masakru vojnika JNA koji se dogodio u maju 1992. godine izgubio obje noge.

“Radio sam u tadašnjoj Službi unutrašnjih poslova, kao rezervista. Bio sam zadužen za obezbjeđenje objekata i materijalno tehničkih sredstava prilikom povlačenja JNA”, rekao je svojevremeno svjedočeći pred beogradskim Okružnim sudom Slavko.

“Sjećam se, bilo je tačno 18.50, tog 15. maja 1992, kada je iz naše kasarne pokrenuta kolona. U njoj su vladali muk i tišina, samo se čulo brujanje motornih vozila. Kao da se međusobno nadjačavaju čiji će zvuk biti prodorniji, umesto vojničkog koji je zamro. Iznenada, kao da smo naslutili – zapucalo je sa svih strana”, rekao je u ispovjesti za Novosti Slavko.

Kako je ispričao, fijuci metaka i geleri od ručnih bombi su počeli da “buše” kolonu. Nastala je panika i metež, a jauci ranjenih i vrisak živih vojnika su se stapali sa brektanjem motornih vozila.

Novaković kaže da je “tuzlanska kolona” tog dana “bila obezglavljena, izgubljena, bez komande i glasa starješine”.

“Svako od nas je tražio sopstveni put spasa, samo ga mnogi od mojih drugova, znanih i neznanih, nikada ne nađoše. Ostadoše oni ognjem tada prikovani na svojim vozilima na drumu, neki sagorješe, pa na odredište i u slobodu nikada nisu stigli”, sa gorčinom i tugom u glasu ispričao je Novaković.

On se nalazio u vozilu koje je bilo dvanaesto u koloni. Na tom dijelu kolone, u Slavinovićima, bio je teško ranjen, izgubio je svest bez koje je bio 61 dan, poslije čega se, na VMA, u Beogradu, probudio iz kome kao stopostotni invalid kome je dodeljen pratilac.

Danas je, na groblju u Pučilama, na obilježavanju 27 godina od ovog nemilog događaja, poručio da je da je krajnje vrijeme da počionioci konačno budu kažnjeni, ali i da se pomen žrtvama ubuduće održava u obnovljenoj crkvi u tuzlanskom naselju Požarnica, na korak bliže mjestu zločina.

 

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI