NOVI GLAS

Obilježeno stradanje vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni (Foto)

Tražićemo istinu i pravdu dok ne budu procesuirani svi koji su počinili zločine nad srpskim vojnicima i nad srpskim narodom, poručio je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović na obilježavanju 27 godina od stradanja pripadnika JNA u Tuzlanskoj koloni.

U obraćanju porodicama ubijenih pripadnika JNA, ratnim vojnim invalidima, saborcima i brojnim okupljenim ispred Spomen-kosturnice žrtvama zločina nad Tuzlaskom kolonom, Milunović je istakao da bez istine i pravde nema zajedničkog života u BiH.

“Muslimanske vlasti nisu poštovale ništa, oni su pobili ljude koji nisu mogli da se brane, koji su se mirno izvlačili iz kasarne Husinska buna prema Bijeljini i dalje ka Srbiji”, rekao je ministar. 


On je naveo da su veliki zločini nad pripadnicima JNA pri dogovorenom povlačenju iz Sarajeva i Tuzle počinjeni “po istom scenariju i sa istim zločinicima”.

“Govore da su te vojne kolone bile legitimni vojni cilj, što može da bude kolona u borbenom poretku, ali ne i kolona u marševskom borbenom poretku i ne kada je dogovoreno da se one mirno izvuku do 19. maja, što je i učinjeno po svim dogovorima koje su prekršili i u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i u Tuzli”, naglasio je Milunović. 

Prema njegovim riječima, dogovor u ratu se, zbog časti i morala, poštovao i u primitivnim zajednicama, prije svih ustanovljenih konvencija.


“Kada su u pitanju srpske žrtve i zločini nad srpskim civilima oni su u borbenim dejstvima kolateralna šteta i tako prolaze godine, a zločinci na drugoj strani nisu procesuirani”, istakao je Milunović. 

On je naveo da se pred Sudom BiH za zločine muslimanskih snaga ne primjenjuje odgovornost, ni lična ni komandna, ocjenjujući da je komandna odgovornost rezervisana samo za Srbe.

Poslanik u Narodnoj skupštini Nedeljko Ćorić rekao je novinarima da je Tuzlanska kolona zločin bez presedana za koji niko nije odgovarao i istakao da Republika Srpska mora intenzivno i u kontinuitetu da održava sjećanje na važne događaje iz proteklog odbrambenog rata. 

“Republika Srpska ima nacionalni zadatak da ne zaboravi žrtve velikog stradanja u ratu u kojem smo branili svoja ogljišta i groblja predaka”, naveo je Ćorić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, na obilježavanju stradanja vojnika u Tuzlanskoj koloni, rekao je da su u ovom zločinu nad nedužnima u mirnom povlačenju iz kasarne JNA mučki i iz zasjeda ubijena 54 i teško ranjena 44 vojnika. 

“Zločin na Brčanskoj malti bio je jedan u nizu zločina koji su se desili 1992. godine, a obim zločina, broj ubijenih i teško ranjenih, kao i način na koji je izvršen, govori da su se zločinci dugo i temeljno pripremali. Televizijski snimci uživo govore o tome dokle ljudski zločin može da ide”, ocijenio je Mićić.

On je istakao da svaki zločin zahtijeva pravdu i kaznu, na koju porodice ubijenih u Tuzlanskoj koloni čekaju duže od četvrt vijeka.

“Nažalost, kazne i pravde za ovaj zločin još nema. Tužilaštva i sudovi imaju dvostruke aršine i različite pristupe pravdi, a istina je samo jedna, nedužni vojnici su ubijeni iz zasjede, nemoćni i nepripremljeni da se brane”, rekao je Mićić.

NoviGlas

 

 

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!