NOVI GLAS

Kako su se zabavljali Jugosloveni 1961. godine?

List “Sport i svet” objavio je u maju 1961. anketu u kojoj građane SFRJ pitaju koja im je razonoda najmilija.

Najviše Jugoslovena vrijeme poslije šest sati poslijepodne provodilo je u bioskopskim salama gledajući filmove, a odmah zatim slijede sportske priredbe i utakmice. Nakon sporta slijede igranke i izlasci u prirodu, pa drama (?), posjeta prijateljima, šetnja gradom, opera, balet, cirkus i društvene igre.

Zanimljivo je da su se u ovoj anketi na posljednjem mjestu našli kafana i koncerti, sa svega 16, odnosno 15 uživalaca ovog načina zabave od oko 2.000 anketiranih.

Većina čitalaca je kao omiljeno mjesto za izlazak navela korzo, a žurke te godine nisu bile popularno mjesto susreta mladih.

Ono što je posebno zanimljivo u ovoj anketi jesu “pasije” tj. hobiji. Dobijeni rezultati imaju sljedeći redoslijed: čitanje kriminalnih romana, nedeljni izleti, šah, učenje jezika, kućne popravke, fotografisanje, gajenje cvijeća, enigmatika, ručna izrada predmeta, moto-ameterizam, slikanje, planinarstvo…

Na posljednjim mjestima našli su se pozorišni ammaterizam, naučni rad, kolekcionarstvo, lov, skupljanje autograma i numizmatika, prenosi portal Yugopapir.com.

Sad kad znamo kako stanovnici bivše države provodili vrijeme šezdesetih godina dvadesetog vijeka, zapitajmo se kako bi danas izgledala ova anketa.

 

(mondo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI