NOVI GLAS

Kako su se zabavljali Jugosloveni 1961. godine?

List “Sport i svet” objavio je u maju 1961. anketu u kojoj građane SFRJ pitaju koja im je razonoda najmilija.

Najviše Jugoslovena vrijeme poslije šest sati poslijepodne provodilo je u bioskopskim salama gledajući filmove, a odmah zatim slijede sportske priredbe i utakmice. Nakon sporta slijede igranke i izlasci u prirodu, pa drama (?), posjeta prijateljima, šetnja gradom, opera, balet, cirkus i društvene igre.

Zanimljivo je da su se u ovoj anketi na posljednjem mjestu našli kafana i koncerti, sa svega 16, odnosno 15 uživalaca ovog načina zabave od oko 2.000 anketiranih.

Većina čitalaca je kao omiljeno mjesto za izlazak navela korzo, a žurke te godine nisu bile popularno mjesto susreta mladih.

Ono što je posebno zanimljivo u ovoj anketi jesu “pasije” tj. hobiji. Dobijeni rezultati imaju sljedeći redoslijed: čitanje kriminalnih romana, nedeljni izleti, šah, učenje jezika, kućne popravke, fotografisanje, gajenje cvijeća, enigmatika, ručna izrada predmeta, moto-ameterizam, slikanje, planinarstvo…

Na posljednjim mjestima našli su se pozorišni ammaterizam, naučni rad, kolekcionarstvo, lov, skupljanje autograma i numizmatika, prenosi portal Yugopapir.com.

Sad kad znamo kako stanovnici bivše države provodili vrijeme šezdesetih godina dvadesetog vijeka, zapitajmo se kako bi danas izgledala ova anketa.

 

(mondo)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!