NOVI GLAS

Incko – Neću koristiti Bonska ovlaštenja, za sada…

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini za N1 je kazao da je dobio veliku podršku Savjeta bezbjednosti UN-a tokom predstavljanja izvještaja za Bosnu i Hercegovinu. On je govorio o bonskim ovlaštenjima, njihovoj upotrebi – ali i o optužbama koje dobija na svoj račun od građana i političara u BiH.

“Važno je da sam kao nikada ranije dobio podršku članica Savjeta bezbjednosti. Četiri članice su pričale o bonskim ovlaštenjima. Prvi put se za deset godina vršila debata”, kazao je Inzko u uvodu.

“Koristila su se ona 750 puta u prošlosti. Oni su to prihvatili. Nisu željeli da kažu da ih nema. Prvi put poslije dugo godina se o tome pričalo i naravno – to uključuje korištenje”, kazao je Iznko za N1.

Kada će početi koristiti bonske ovlaštenja. Kada je trenutak?

“Kada bude dobar trenutak – to neću reći na televiziji”, izjavio je Inzko.

On je u svom izvještaju etiketirao sve one koji će činiti vlast na nivou BiH. Za N1 je kazao da je došlo do određenog preusmjerenja i druge klime što se međunarodne zajednice tiče.

“O bonskim ovlaštenjima se nije govorilo godinama. To znači da se nešto desilo u BiH. Govorilo se sada više o tome nego ikad. Postoje neki nesporazumi, bonska ovlaštenja postoje od početka, ali aktivirala se 1997. godine, kada se vidjelo da Carl Bildt ne može ubrzano raditi. Danas neću koristiti bonska ovlaštenja. Sutra ćemo vidjeti šta će donijeti dan”, poručio je u razgovoru sa Zvonkom Komšićem.

Inzko je rekao da je politika međunarodne zajednice takva da uvijek čeka poteze lokalnih vlasti, odnosno sudstva i tužilaštva – a ako se oni iscrpe, onda bi međunarodna zajednica počela da razmišlja o narednom koraku.

“Ljudi koji kažu da Inzko treba da povuče potez nisu išli na Ustavni sud, u Tužilaštvo, odmah pozivaju Inzka. Treba iscrpiti domaća sredstva – pa onda doći kod mene”, poručio je Inzko za N1.

 

(N1)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!