NOVI GLAS

WhatsApp hakovan! Izbrišite aplikaciju!

Špijunski softver izrađen od strane “naprednog hakera” uspio je da “upadne” u više mobilnih telefona putem popularnog WhatsApp aplikacije za komunikaciju i to bez intervencije korisnika kroz glasovne pozive.

List “Fajnenšel tajms” je kao mogućeg hakera u ovom slučaju označio izraelsku grupu NSO, prenio je AP. Špijunski softver NSO-a je više puta otkriven u hakovanju novinara, advokata, branitelja ljudskih prava i disidenata. Softver je uspio da prodre u telefone kroz propuštene pozive putem funkcije glasovnog pozivanja aplikacije izjavio je portparol WhatsApp-a i rekao da je softverom, koji je otkriven početkom maja zaražen nepoznat broj uređaja.

Navodi se da korisnik nije imao mogućnosti da se odbrani, a prema riječima stručnjaka, jedini način zaštite u ovom slučaju je bio da WhatsApp aplikacija uopšte nije instalirana u telefon korisnika.

Najznačajnije jeste to da je špijunski softver upleten u ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, koji je prošle godine ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a čije tijelo nikada nije pronađeno.

S obzirom na to da WhatsApp radi na unapređenju sistema korisnici, koji brinu da su mogli biti ili bi mogli biti hakovani putem aplikacije, trebalo bi da je izbrišu iz telefona, dok ona ne bude zakrpljena, pa da je instaliraju opet, nakon toga. Instalaciju bi trebalo izvršiti isključivo preko iOS, odnosno Android prodavnice, kako bi se izbjegli potencijalni rizici instaliranja lažnih WhatsApp aplikacija.

WhatsApp tim radi na što bržem “krpljenju“ aplikacije.

 

 

(b92)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!