NOVI GLAS

Znate li autora pjesme “Dimitrije, sine Mitre” i tragičnu priču po kojoj je pjesma nastala?

Jedan od velikih pokazatelja monumentalnosti neke pjesme je kad svi znaju za pjesmu, iako nemaju pojma ko je njen autor. U takvim slučajevima se pjesma obično okarakteriše kao “nastala u narodu”, što često nije slučaj. Takvo mišljenje vlada i kada je u pitanju pjesma “Dimitrijo, sine Mitre”, koju svi znaju, ali malo ko zna za njenog autora.

A autorka je jedna Vranjanka, Stana Avramović Karaminga, čuvena “pesmopojka” svog vremena. Ove godine se obilježava pedeset godina od njene smrti, a Vranjanci su odlučni u namjeri da i nju predstave, zasluženo, kao dio svog kulturnog naslijeđa. Pjesma po kojoj je najpoznatiaja, i koja je proslavila brojne interpretatore, zapravo opisuje jednu porodičnu tragediju Stanine porodice. 

Stani je majka na samrti ispričala priču po kojoj će nastati čuvena pjesma. Dimitrije, Stanin brat od tetke, oženio se djevojkom Stanom, po kojoj je autorka dobila ime i za koju se pričalo da je bila najljepša djevojka od Vranja do Niša, i šire. Iako prosaca nije nedostajalo, Dimitrije je bio taj koji je oženio ljepoticu sa juga koju su svi željeli.

Međutim, ubrzo nakon harmoničnog početka, brak je počeo da upada u krizu – Dimitrije i Stana nikako nisu mogli da imaju djece. U patrijarhalnoj sredini žensko je obično krivo i kad jeste i kad nije, pa je slično bilo i u ovom slučaju. 

– Badava, Stano, tvoja ljepota, kad nisi rodila muško ili žensko. Svi se kunu u djecu, a ja u tebe! – počeo je Dimitrije vremenom da joj prebacuje.

Pod teretom optužbi muža i njegove porodice, Stana je pokušala i da se ubije. Međutim, samoubistva ju je spasio Toma, otac autorke pjesme, koji je znao za veliku tajnu – Dimitrije je bio neplodan. Stana je pristala, ne zna se ni gdje ni kako. U svojoj četrdesetoj godini ljepotica je konačno svom mužu donijela srećne vijesti – konačno je trudna. 

Cijela porodica se sa ushićenjem očekivala beba, ali dobre vijesti pratile su i one tragične – Stana je umrla na porođaju, a iza nje je u kući ostalo dijete koje su svi toliko željeli. Nekoliko dana kasnije Toma je odlučio da kaže istinu Dimitriju :

– Izjedosmo Stanu, prvo tvoja majka, pa ti i onda ja… Tvoja majka, što je kinjila. Ti što si nerodan, a ja što sam je savjetovao s koga da ide. Da znaš, dijete nije tvoje.“

https://www.youtube.com/watch?v=Gl_oDs5c-dM

Dimitrije je, mirnije nego što su neki očekivali, primio novosti. Rekao je da su oni svejedno htjeli da usvoje dijete, a da je ovo bar “moja Stana rodila”. Sutradan, na groblju, pred rođacima, dok su Stani davali prvu subotu, Dimitrije je izvadio pištolj, zatražio da ga pokopaju pored stane, i potom pucao sebi u glavu. Na mjestu je bio mrtav. 

Tako je Stana Karaminga izgubila brata. Ona je umrla 1969. godine, a na sahrani su, po njenoj želji, svirali ovu njenu pjesmu, koja je opisala tragičnu priču njene porodice.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!