NOVI GLAS

NoviGlas fudbalica – Tajna slova “J” u imenu Juventusa i njihova budućnost

Juventus je vjerovatno najpopularniji klub u Italiji, a sigorna najuspješniji u posljednjoj deceniji. Međutim, brojni navijači, i u Italiji i van nje, pitaju se kako to da ovaj klub ima ime koje počinje slovom koje ne postoji u italijanskom alfabetu. NoviGlas ima objašnjenje.

Najkraće rečeno – jer riječ Juventus nije italijanska! Naime, ime ovog kluba kako ga mi poznajemo dolazi iz pijemontskog jezika, jedne od brojnih varijacija latinskog. Sama riječ potiče od latinske riječi „iuventus“, što znači „mladost“.

Kada je klub osnivan 1897. godine, ideja osnivača je bila da se klub u budućnosti oslanja na svoje mlade snage. Danas je ironija potpuna – Juventus, tim sa nadimkom „Stara dama“, jedan je od najstarijih timova u vrhunskom evropskom fudbalu, a okosnicu tima čine igrači stariji od 30 godina.

Godine 2017. direktori Juventusa su odlučili da promijene logo kluba. Tom procesu, još više su istakli slovo „J“ u riječi Juventus.

Ipak, danas se ne može reći da Juventus nema sjajnih mladih igrača u svom pogonu – Mojz Kin, Rodrigo Bentakur, Žoao Konselo. Međutim, jedna mlada zvijezda je trenutno u fokusu italijanske i evropske javnosti – Kristijaninjo, sin žive legende svjetskog fudbala Kristijana Ronalda!

Ranije poznat kao Kristijano Junior, sin legendarnog fudbalera je impresionirao sve trenere mlađih selekcija, a na turniru kadetskih ekipa gdje je učestvovalo skoro 5000 igrača, ovaj devetogodišnjak je bio najbolji strijelac turnira – postigao je 20 golova u 5 utakmica!

Mnogi su ubijeđeni da je Kristijaninjo nova nada koja će opravdati ima „Mladosti iz Torina“.

 

NoviGlas

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!