NOVI GLAS

U Berlinu je prošle godine najpopularnije ime za novorođene dječake bilo – Muhamed!

Muhamed je bilo najpopularnije ime za novorođene dječake u Berlinu prošle godine, javlja Daily Mail pozivajući se na njemački Bild.

Udruženje za njemački jezik otkrilo je da se ime Muhamed nalazi među deset najpopularnijih imena u čak šest njemačkih saveznih pokrajina.

Pored popularnosti u Berlinu, ovo ime arapskog porijekla našlo se na vrhu liste i u Hamburgu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Sarlandu i Esenu. Kada je riječ o čitavoj Njemačkoj, ime Muhamed našlo se na 24. na poziciji.

To je ime koje je u Berlinu skočilo sa šestog na prvo mjesto kao najpopularnije za dječake te se smjestilo ispred Luja i Emila, a upravna direktorica prethodno spomenutog udruženja Andrea Evels je ranije rekla da se porast popularnosti ovog imena može povezati s talasom imigracije.

Evels je prošle godine takođe rekla da bi ovo ime moglo ući u top deset najpopularnijih imena za bebe u zemlji do 2021. ili 2022. godine.

Više od milion migranata s Bliskog Istoka i iz Sjeverne Afrike ušlo u Njemačku otkako je Angela Merkel otvorila vrata zemlje 2015. godine.

 

 

(Klix)

POSTANIMO PRIJATELJI