NOVI GLAS

Kako je Bijeljinka Slađana započela sopstveni biznis? – “Odlučila sam da je dosta volontiranja” (Foto)

Mlada pravnica iz Bijeljine, Slađana Bogdanović, nakon nekoliko godina volontiranja i nesigurnog statusa odlučila je da je dosta i da je vrijeme da krene u realizaciju ideje o kojoj je, zajedno sa suprugom, dugo razmišljala. NoviGlas vam donosi priču o našoj sugrađanki koja je pokazala da uspjeh nije stvar koja se dešava “tamo nekome”, nego onima koji su dovoljno hrabri da naprave prvi korak.

Naime, Bogdanovićeva je sa suprugom, koji je takođe pravnik, nekoliko godina razmišljala o pokretanju spostvenog posla.

“Ja sam tri godine volontirala u jednoj advokatskoj kancelariji tako da sam imala poprilično iskustva. Međutim, nisam imala stalno zaposlenje. Suprug i ja smo već nekih dvije do tri godine razmatrali da se počnemo baviti privatnim biznisom i imali smo tu negdje zajednički spoj, oboje smo pravnici, on je radio u jednoj firmi 6 godina, ja sam radila u advokatskoj kancelariji, tako da smo napravili simbiozu pravnih usluga koje bi mogli da pružamo”, započinje priču za NoviGlas Slađana.

Dosta je bilo volontiranja!

Nakon mnogo razmišljanja, odlučili su da osnuju agenciju za savjetovanje. Međutim, imali su i jednu srećnu okolnost. Na ruku im je išla i činjenica da je grad raspisao projekat “Kontinuiranom institucionalnom saradnjom do održivih radnih mjesta u Bijeljini”. Aplicirali su i u posljednjem trenutku uspjeli. 

“Na internetu smo vidjeli ovaj projekat. Prijavili smo se i prošli. Obuka je trajala nekih tri mjeseca i mogu reći da je bila jako kvalitetna. To su bila predavanja iz raznih oblasti, počevši od engleskog jezika preko informatike do upravljanja. Tako da sam ja sama izradila sajt za našu kompaniju, naučili smo sami da vodimo knjige, s obzirom da smo svi mali preduzetnici”, objašnjava Slađana.

Njihova agencija uspješno posluje već godinu dana. Najprije su klijentima slali pisma ponude za saradnju, a onda su, nakon nekoliko uspješnih poslova, klijenti počeli sami da se javljaju. Da, zvuči kao priča iz filma, ali zaista je tako, kaže za NoviGlas Slađana. Sada najviše klijenata imaju na području Banja Luke, Sarajeva, Mostara i Bijeljine. Akcenat je na registraciji medicinskih sredstava, ali obavljaju i niz drugih usluga.

Još jedan korak naprijed

Nesigurno zaposlenje sprečavalo ih je i u planiranju porodice. Sada, kada je sama svoj gazda u Agenciji koja uspješno posluje već skoro godinu dana, Slađana ima dvoje zaposlenih i, kao mama četvoromjesečnog Jakova, koristi porodiljsko odsustvo.

“Mogu da kažem da mi je to jedna od najvećih prednosti koja je proistekla iz ovog projekta, s obzirom da sam tri godine bila volonter. Sada sam ostvarila pravo na porodiljsko odsustvo. imam dvije zaposlene koleginice, što je dokaz uspješnog poslovanaj i  to s ponosom govorim”, kaže kroz osmjeh Slađana za NoviGlas.

Kaže da je privatni biznis kao da imate još jedno dijete, ali su prednosti brojne.

“Budući da imam jedno dijete, ja sad kažem da imam troje, uključujući i supruga. Šalu na stranu, kad ste preduzetnik, uvijek mroate da budete na raspolaganju, uvijek morate da razmišljate jedan korak ispred. Ukoliko radite za nekog, ne morate da to radite, ali naravno vi zavisite, i finansijski, a i danas – sutra možete dobiti otkaz”, zaključuje Slađana.

Slađana je jedna od onih koji su uspjeli da ostvare svoju ideju i otisnu se izvan zone komfora, a njeni dalji planovi su da nađe način kako da proširi poslovanje i van granica BiH.

 

 

NoviGlas

 

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!