NOVI GLAS

Semberske priče – Bijeljina u doba “Ćire” – Mjesto sa kog su Bijeljinci kretali u svijet

Željezničkom prugom u Bijeljini, zarasloj u korov, već skoro deceniju i po ne prolaze vozovi. Inicijativa Bijeljine i Šida za obnovu pruge ostala samo na ideji. NoviGlas donosi priču o Bijeljini u doba čuvenog “Ćire”.

Da nije bilo velikih nalazišta kvalitetnog uglja na sjevernim padinama Majevice, Bijeljina vjerovatno nikada ne bi dobila železničku prugu. I dok se godinama upravo oko pruge odvijao život, danas je ona zarasla u korov i šiblje.

Uskotračnu prugu u Semberiji su izgradili Austrougari početkom 20. vijeka. Bila je duga 44 kilometra, tačnije od Rače do Ugljevika.

Živopisno mjesto, svjedok vremena

Popularni “Ćiro” bio je dugo ponos Semberaca i njihova jedina veza sa svijetom.

Parna lokomotiva “Ćiro” izložena je u Ugljeviku

Generacije učenika iz Rače, Velinog Sela, Broca, Balatuna, Trnjaka i Dvorova putovale su šinobusom u bijeljinske škole, a pazarnim danima, utorkom i petkom, vagoni su bili pretijesni da prime vrijedne seoske domaćice koje su žurile sa povrćem, sirom i kajmakom na bijeljinsku zelenu pijacu.

U bolja, srećnija vremena, sa željezničke stanice, teretnim vozovima, za Italiju je odvoženo staro gvožđe, šećer iz “Šećerane”, ajvar i pekmez iz “Save”, paketi iz “Elvaka” i drugih firmi, a gosti Banje Dvorovi iz Srema i Vojvodine, stizali su uglavnom šinobusima.

Pisak za rastanak

Posljednja vožnja šinobusom narelaciji Bijeljina – Šid bila je 16. juna 2005. godine. Od tada čitavu deceniju traje tiho umiranje željezničke stanice u Bijeljini, dok je cijela trasa pruge odavno zarasla u korov i šiblje.

Već neko vrijeme postoji ideja o izmještanju željezničke stanice i ponovnom uspostavljanju linije, ali za sad, sve je to samo ideja.

Ruina za slikanje

Ideja o obnovi bijeljinske željezničke stanice do danas nije realizovana. Ovo mjesto, sa kog su Semberci nekada kretali u svijet, danas je jedna od čestih lokacija za fotografije novopečenih bračnih parova. Ruina, izgleda, ima bar neku funkciju – fotogenična je.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!