NOVI GLAS

Semberske guske se pojavile u filmu i kao tema naučnih radova (Foto)

U selu Triješnica kod Bijeljine, na imanju porodice Pantić, nalazi se farma gusaka, jedina u BiH. Pantići su prije šest godina počeli sa uzgojem gusaka iz šale, kako ne bi morali da kose travu u dvorištu, a sada njihova farma broji oko 350 gusaka. Dvorovljanske guske završile su i u magistarskim radovima, ali i u filmovima. NoviGlas donosi priču o jedinoj farmi gusaka u BiH.

Dok se prilazi imanju porodice Pantić u selu Triješnica nadomak Bijeljine, guske pozdravljaju glasnim gakanjem, obavještavajući domaćina o dolasku gostiju. Gazdarica Milica kaže da u jatu trenutno imaju oko 350 gusaka vrste italijanska bijela.

 “Počeli smo sa nekoliko, malo za dvorište smo prvo držali pa smo se odlučili da proširimo. Onda smo nabavili inkubator, pa mašinu za sječenje trave i ostalo što je potrebno”, objašnjava Milica.

Kilogram guščije džigerice košta oko 200 KM. Na cijeni je i rastopljeno guščije salo, posebno traženo za liječenje respiratornih bolesti.

 “Meso je kvalitetnije od živine. Kod nas je dodatna prednost što je sve prirodno, nema koncentrata, nema nikakvih preparata, iskljuučivo trava, sijeno i klasura mljevena uz vrlo malo kukuruza”, kaže Milica.

U inkubatoru je trenutno oko 200 komada jaja. To znači da će za četiri sedmice farma biti uvećana.

Guske sa filma

Guske s farme Pantića već su bile tema po jednog diplomskog i magistarskog rada, a u pripremi je i doktorat posvećen ovim pernatim stvorenjima.

Toliko su popularne da su korištene i u snimanju nekih igranih filmova.

Japance žele perje

Guščije meso izuzetno je cijenjeno u svijetu. Dvostruko je skuplje od pilećeg mesa, a čak je skuplje i od ćuretine. Za perje Pantićevih gusaka interesovao se jedan se trgovac iz Sente, ali dogovor na kraju nije postignut.Slično je bilo is a kupcima iz Japana, koji su odustali zbog udaljenosti.

Guske jaja nose samo u proljeće i tada Pantići dio jaja prodaju, a drugi iskoriste za novu proizvodnju. Iako su mnogi bili zainteresovani za ovu proizvodnju, vidjevši kako oni loše prolaze na tržištu, ubrzo su odustali, tako da je ova porodica i dalje jedina koja ima farmu gusaka u BiH.

 

 NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!