NOVI GLAS

Ko su srpski frilenseri i da li zaista zarađuju 2000 evra mjesečno?

Mlađi su od 30 godina, žive u velikim gradovima u Srbiji i rade preko interneta tražeći dodatni izvor prihoda, najčešće u oblastima novih tehnologija, pisanja i prevođenja. Ovako u najkraćem izgleda profil srpskog frilensera koji mjesečno može da zaradi i više od dvije hiljade evra, pokazuju najnovija istraživanja.

“Ona ima između 25 i 29 godina i završila je osnovne studije, a njene vještine u digitalnom radu odnose se na pisanje i prevođenje. Na platformi radi oko tri godine i ima dodatni posao u oflajn svijetu. Njena zarada nije najveća u domaćinstvu.

On takođe ima između 25 i 29 godina, ali je završio srednju školu. Njegove vještine u digitalnom radu odnose se na razvoj softvera i tehnologija, a na platformi radi oko tri godine i regulisao je svoj pravni status i postao preduzetnik. Zarađuje dovoljno da najviše doprinosi domaćinstvu”, navodi se u nedavno objavljenoj studiji Centra za istraživanje javnih politika iz Beograda.

Kako ocjenjuju, mladi i visokoobrazovani ljudi sa fakultetskim diplomama iz ekonomije, dizajna, marketinga, arhitekture, filologije i inženjerstva najbrojniji su među digitalnim radnicima iz Srbije. Oni najčešće, preko različitih internet platformi za traženje posla, pružaju usluge iz oblasti razvoja softvera i tehnologije (30 odsto), pisanja i prevođenja (29 odsto) ili rade u kreativnoj i multimedijalnoj industriji (22 odsto). Znatno manji procenat frilensera iz Srbije bavi se prodajom i marketingom (3 odsto), birotehničkim uslugama i unosom podataka (6 odsto) i pružanjem profesionalnih usluga (10 odsto).

Prema ovim nalazima, Srbija podsjeća na visoko razvijene zemlje gdje postoji veliki broj frilensera, a kojima ovaj rad pruža mogućnost bolje zarade.

“Možda nemamo potpuno pouzdane podatke, ali moguće je izvući laički zaključak. Čak i ako nismo država u kojoj je onlajn frilens najpopularniji, sigurno je da smo u samom svjetskom vrhu”, kaže Zoja Kukić iz Inicijative Digitalna Srbija.

Kako se navodi u istraživanju, tri glavna motiva za rad u onlajn sferi su pristup poslovima koji su bolje plaćeni, izvor dodatnog novca i nemogućnost mladih da pronađu posao u oflajn svijetu. Srbija je, zajedno sa Rumunijom, svrstana u vodeće zemlje u Evropi i svijetu po procentualnom učešću onlajn radne snage u odnosu na ukupan broj stanovnika, i u odnosu na ukupnu radnu snagu u zemlji. Skoro trećina anketiranih digitalnih radnika ima preduzetničku agenciju, 19 odsto su nezaposleni (na birou), 27 odsto su neaktivni i 23 odsto zaposleni. Među preduzetnicima je samo 18 odsto žena.

Iako najnovije istraživanje koje obuhvata frilensere registrovane na sajtu UpWork pokazuje da frilenseri iz Srbije prosječno zarađuju svega deset dolara po satu, a da samo 12 odsto svih frilensera sa Zapadnog Balkana zarađuje 30 i više dolara po satu, studija Centra za istraživanje javnih politika zaključuje da digitalni rad pruža mogućnosti za dostojanstvenu zaradu u Srbiji. Naime, digitalni radnici sveukupno bolje zarađuju od svojih kolega u oflajn svijetu.

Većina digitalnih radnika i radnica radi na univerzalnim platformama koje nude najrazličitije tipove poslova , a potom slijede i one specijalizovane samo za jednu oblast, kao što su na primjer držanje časova stranih jezika ili dizajn.

 

(blic)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!