NOVI GLAS

Ko je novi predsjednik Ukrajine? – “Ja nisam političar. Ja sam običan čovjek koji je došao da sruši sistem”

“Iako još nisam zvanično predsjednik, kao građanin Ukrajine poručujem svim postsovjetskim državama – Pogledajte nas, sve je moguće!”, poručio je glumac Vladimir Zelenski koji je, sudeći po preliminarnim rezultatima, novi predsjednik Ukrajine.

FOTO: AP

Petar Porošenko, aktuelni predsjednik, priznao je poraz, ali je istakao da neće izaći iz politike.

Kako se popularni komičar našao na čelu države, mnogi smatraju da će time državna politika poprimiti veliki zaokret.

“Ja nisam političar. Ja sam običan čovjek koji je došao da sruši sistem. Ja sam rezultat vaših grešaka i obećanja”, rekao je Zelenski.

Komičar i preduzetnik Vladomir Zelenski, koji je bio favorit svih kladioničara i anketa u Ukrajini, još na početku kampanje je govorio da je na visini zadatka.

Šaleći se sa novinarima nakon glasanja u prvom krugu, Zelenski je rekao da je u “optimističnom“ raspoloženju i da je “glasao za veoma dostojnog momka”.

“Počinje novi život, normalan život, život bez korupcije i mita – život u novoj zemlji, zemlji naših snova“, rekao je Zelenski novinarima.

FOTO: AP

Politički netestiran, ali harizmatičan, Zelenski je vodio pametnu kampanju koristeći društvene mreže putem kojih je iskoristio percepciju javnosti o nedostižnim političarima stare garde, a koja ga je dovela do vođstva u anketama u rasponu od 3 do 15 bodova.

Postigao je slavu zahvaljujući svojoj komičnoj emisiji koja se emituje na TV kanalu, u vlasništvu jednog od najkontroverznijih oligarha u zemlji, Ihora Kolomovskog, koji živi između Švajcarske i Izraela, a bio je i predmet brojnih istraživanja.

Kritičari strahuju da bi čovjek koji glumi slučajnog predsednika u hit TV seriji koja nosi ime njegove stranke “Sluge naroda” mogao biti dužan Komolovskom koji, prema mišljenju nekih, predstavlja onu prljavu politiku protiv koje se Zelenski zalagao tokom kampanje.

Po pitanju rata, Zelenski je rekao da bi bio voljan da sjedne i pregovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ovaj potez teško će biti dobro prihvaćen kod većine Ukrajinaca koji strahuju od rješenja koje bi moglo doći na štetu Ukrajine, ali su ga dobro prihvatile emisije na ruskoj državnoj televizji.

Ukrajinci koji strahuju od biranja u predsjedništvo početnika koji ima mutne veze i otvoren um po pitanju Rusije vjerovatno su odabrali Porošenka, međutim, izgleda da je taj voz prošao.

Osim toga, Zelenski je igrao u desetinama filmova i serija od osnivanja vlastite pozorišne kompanije – Studio Kvartal 95 – 2003. godine, a njegova firma godišnje zarađuje milione dolara.

Potiče iz industrijskog grada Krivi Riha koji se nalazi na jugu zemlje. Tamo je studirao pravo, ali se na kraju odlučio za glumačku karijeru.

Odustao je od političkih mitinga, preusmjerivši sve svoje napore na društvene mreže.

20-godišnji dobrovoljci vodili su mu kampanju postovima na Fejsbuku, Jutjubu i Instagramu. Od glasača je tražio da daju svoj doprinos idejama za vođenje buduće politike.

Kritičari dovode u pitanje kompetencije Zelenskog za položaj predsjednika, ističući njegov nedostatak političkog iskustva.

 

 

NG/Slobodnaevropa

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!