NOVI GLAS

Finansijsko čudo iz Doboja – Zašto je “Elektro Doboj” najuspješnije preduzeće u sistemu “EPRS”?

Na noge su im dolazili direktori iz „Elektroprivrede Srbije“ da vide u čemu je njihova tajna uspjeha. Predstavnici Hrvatske elektroprivrede nisu vjerovali dokle su stigli sa daljinskim očitavanjem struje.

Koliko god je teško povjerovati, ovdje nije riječ o poslovanju kompanije u nekoj zemlji Zapadne Evrope, već o našem preduzeću iz sistema „Elektroprivrede RS“. To je distributivno preduzeće „Elektro Doboj“, koje snabdjeva oko 98.000 potrošača električnom energijom.

Jedan od najimpozatnijih rezultata jeste sigurno taj da su na bankovnim računima na kraju prošle godine imali čak 13,2 miliona konvertibilnih maraka. Još nevjerovatnije zvuči činjenica da su imali novca više nego zajedno svih ostalih devet preduzeća iz sistema „Elektroprivrede RS“, koji su na računima prikazali ukupno oko 7,4 miliona konvertibilnih maraka. Dakle, gotovo duplo više.

Distributivni gubici „Elektro Doboja“ su godinama najniži u odnosu na ostala distributivna preduzeća i iznose oko šest odsto, dok drugi premašuju i 12 odsto. „Elektro Doboj“ posluje pozitivno, a desetak godina imaju gotovo identičan broj radnika – oko 400. Za razliku od drugih preduzeća u ERS koja kubure sa viškom zaposlenih.

Kada je nedavno za vršioca dužnosti „Elektrokrajina“ Banjaluka imenovan Dragan Čavić, jedna od prvih njegovih izjava u javnosti bila je kako će za početak razgovarati sa menadžementom „Elektro Doboja“ u cilju primjene dobre prakse. I bio je na sastanku, a kolege iz Doboja su mu „posudili“ dva inženjera da mu pomognu na početku rada.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dugogodišnji direktor „Elektro Doboja“ Milenko Cvijanović za Srpskainfo kaže da ne postoji nikakva tajna u poslovanju ovog preduzeća.

– Trudimo se da racionalno poslujemo – kaže Cvijanović.

Ističe da su distributivni gubici smanjeni na osnovu planskog ulaganja u mrežu.

– Nismo napravili nikakav podvig, već samo kontinuirano ulažemo i radimo svoj posao – ocjenjuje Cvijanović, koji kaže da je u naredne tri godine cilj da smanje gubitke na pet odsto.

Pametnim investiranjem došli su do toga da je više od polovine potrošača na takozvanom daljinskom sistemu, odnosno njih 53.000, a 10.500 potrošača na daljinski sistem isključuju i uključuju.

– Nama su kolege iz Hrvatske elektroprivrede rekli da nisu stigli do tog nivoa – kaže Cvijanović.

Ipak, i ovo preduzeće ima problema, a to je smanjenje broja potrošača zbog odlaska porodica u inostranstvo.

Jedan od planova „Elektro Doboja“ za naredni period jeste gradnja malih hidroelektrana na rijeci Bosni.

Slobodan Ostojić, doskorašnji radnik u „Elektro Doboju“ kaže za Srpskainfo da se kvalitetnim odnosom prema investicijama došlo do smanjenja gubitaka, a time i do para na računima.

– Ja sam radio kao šef kontrole. Kada sam prije dvadesetak godina došao u firmu, gubici na mreži su bili oko 20 odsto. To je rješeno tako što smo uložili novac tamo gde je bila najveća krađa struje i to je najbrži način da se povrati investicija – otkriva Ostojić.

Navodi da su najveće gubitke imali u prigradskim naseljima.

– Ljudi se preko noći priključe na mrežu koja ide preko njihovih kuća i napune termoakumulacionu peć i ujutru se isključe – ilustruje Ostojić. Onda je „Elektro Doboj“ ulagao na takva područja i rezultat je uskoro postao vidljiv.

Pohvale i od uprave

Uprava „Elektroprivrede RS“ na čelu sa Lukom Petrovićem nedavno je dala preporuke distributivnim preduzećima iz sistema ERS da slijede primjer „Elektro Doboja“.

– Najbolji primjer odgovornog i efikasnog poslovanja je „Elektro Doboj“, koji je u prošloj godini imao gubitak električne energije od svega pet odsto u odnosu na količinu preuzetu sa prenosne mreže, što je razultat za pohvaliti – rečeno je nakon nedavnog sastanka uprave ERS sa menadžemntom „Elektro Doboja“.

 

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI