NOVI GLAS

Znate li koji svetac je “zaštitnik korisnika interneta”?!

Možda niste znali, ali je široko rasprostranjeno mišljenje da i internet ima svog sveca zaštitnika, barem kada su katolički vjernici u pitanju.

U pitanju je Sveti Isidor od Sevilje, sveštenik i učitelj, koga je za zaštitnika internet predložio Papa Jovan Pavle II, mada Vatikan tek treba da ozvaniči ovo “postavljenje”.

Sveti Isidor od Sevilje je rođen oko 536 godine, a najpoznatije njegovo djelo jeste dvadeset knjiga pod nazivom “Etimologija”, poznata i pod nazivom “Počeci”, i kojima je pokušao da zapiše sva znanja koja su tada bila poznata. Istoričar Montalamber je Isidora nazvao “posljednjih prosvetiteljem antičkog doba”.

Njegovo djelo je objavljeno stotinjak godina nakon njegovog rođenja, a cijeli milenijum je smatrana za enciklopediju svog ljudskog znanja na svijetu.

Napisana je na pojednostavljenom latinskom, knjiga je sadržavala sve što bi čovjek želio da zna o svijetu, ali nije smio nikoga da pita. Bilo je to oruđe onih koji su tražili mudrost, slično kao što se danas koristi internet.

Poznati katolički vebsajt catholic.org, ima navodi i posebnu molitvu za sve vjernike koju bi trebali da izgovore prije nego što se konektuju na internet, navodi britanski Telegraf.

Karakteristično za Svetog Isidora je da su mu oba roditelja bili sveci, kao i braća i sestre. Roditelji Severijan i Teodora, bili su jedni od najuglednijih boraca zavjeru u Španiji, brat Leandro je bio arhiepiskop Sevilje, dok je njegova sestra, sveta Florentina, u području Kartagine vodila čak 40 manastira.

Isidor je proglašen svecem 653. godine, na Osmom koncilu u Toledu. Napisao je rječnik, enciklopediju, i nekoliko drugih knjiga koje se bave različitim temama, od agrokulture, preko navika životinja, do pravila ratovanja.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .