NOVI GLAS

Raspodjela funkcija u vladajućoj koaliciji – Džentlmeni iz SNSD-a i povratak Pavića

  • Osnovni dogovor unutar vladajuće koalicije jeste da se funkcije u vlasti dijele prema broju poslanika u Skupštini;
  • DNS-u će ostati “Putevi RS”, a biće im vraćeni i neka direktorska mjesta koja su pripadala Demosu;
  • NDP “namiren” preuzimanjem “Elektrokrajine”;

Sastankom lidera vladajuće koalicije na Mrakovici najzadovoljniji su predsjednici Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i DNS Marko Pavić.

Kako saznajemo, dogovor da se funkcije u vlasti Republike Srpske dijele prema broju poslanika u Narodnoj skupštini znači da će US dobiti više direktorskih i drugih mjesta, budući da ima više poslanika nego što je imala u ranijem periodu. Ujedinjena Srpska bi trebalo da dobije direktore Instituta za javno zdravstvo, Instituta za geološka istraživanja, jednog od izvršnih direktora u Željeznicama, ali i generalnog direktora u Poštama Srpske.

S druge strane, DNS je stari kaolicioni partner, ali su nakon izbora ostali, ne samo bez četiri poslanika, nego i bez nekoliko direktora koji su smijenjeni. Naši izvori tvrde da su proračuni na Mrakovici pokazali da je tih smjena ipak bilo previše i da će Marko Pavić nazad morati da dobije neka oduzeta mu direktorska mjesta, ili zamjenska. Za sada nije poznato koja. Ovoj partiji ostaje direktorsko mjesto u „Putevima RS“. U NSRS DNS ima osam poslanika.

Kako nam je rečeno, ovo znači da će bez nekih dobijenih ili obećanih funkcija vjerovatno ostati Demos koji je nastao otcIjepljenjem od DNS. Prema ranijim informacijama, Demosu bi trebalo da pripadne sedam direktorskih funkcija, među kojima su Republički devizni inspektorat, Agencija za mala i srednja preduzeća, Agencija za bezbJednost saobraćaja, Republička uprava za igre na sreću, ali i RiTE „Ugljevik“ koje je nekada vodio DNS-ov Đorđe Popović. Nakon posljednjeg sastanka, tu bi moglo da dođe do nekih korekcija.

Takođe, dijela fotelja se odriče i SNSD kako bi bili zadovoljeni svi u vladajućoij koaliciji.

– Oni se ponašaju maksimalno džentlmenski – tvrdi naš izvor.

Socijalisti su već dobili direktora u „Šumama RS“, a očekuje se da im pripadne Inspektorat RS. Kada je riječ novom članu koalicije, NDP Dragana Čavića, naši izvori tvrde da će ova partija vjerovatno ostati na onim funkcijama koje je već dobila, od kojih je najpoznatija ona direktorska u „Elektrokrajini“ u koju je zasjeo lider stranke.

Naime, NDP nema osnova da traži više budući da su izlaskom Krste Jandrića iz stranke ostali bez jednog poslanika u Narodnoj skupštini RS.

 

 

(srpskainfo)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .