NOVI GLAS

Otmičari su ukrali tijelo Čarlija Čaplina i tražili otkup od njegove udovice – Evo kako su prošli

Glumac Čarli Čaplin je preminuo na Božić 1977. godine u 88. godini. Dva mjeseca kasnije, njegovo tijelo je ukradeno na švajcarskom groblju, a počela je obimna i intenzivna policijska istraga.

Pošto je Čaplinova udovica Una primila zahtjev za otkup tijela od 600.000 dolara, policija je počela da prisluškuje njen telefon, a paralelno s tim su nadgledali oko 200 telefonskih govornica u toj regiji.

Una je odbila da plati kriminalcima. Kako je rekla – njen suprug bi mislio da je njihov zahtjev smiješan. Ipak, lopovi nisu odustali. Kasnije su prijetili da će joj oteti dvoje najmlađe djece.

Poslije istrage koja je trajala pet nedjelja, policija je uhapsila dva automehaničara – Romana Vardasa iz Poljske i Ganča Ganeva iz Bugarske.

Kada su ukrali Čaplinovo tijelo, pokopali su ga u polju na oko kilometar i po od Čaplinove porodične kuće u Korsieru. Tog decembra Vardas i Ganev su optuženi za pljačkanje groba i pokušaj iznude.

Političke izbjeglice iz istočne Evrope su navodno ukrale tijelo ne bi li riješile svoje finansijske probleme. Vardas, koji je identifikovan kao mozak operacije, osuđen je na četiri i po godine teškog fizičkog rada. Kako je rekao, inspirisao ga je sličan zločin o kom je čitao u italijanskoj štampi. Ganev je dobio 18 mjeseci kazne.

Čaplinova porodica je tijelo umetnika ponovo sahranila, ali ovaj put u betonsku grobnicu čime su htjeli da spriječe da se nešto slično desi u budućnosti.

 

NoviGlas/noizze

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .