NOVI GLAS

Epidemija u Zvorniku – Troje djece iz iste porodice oboljelo od morbila

Dom zdravlja Zvornik prijavio je jutros epidemiju morbila u okviru jedne porodice na području ovog grada.

Oboljelo je troje djece iz iste porodice sa tipičnim simptomima malih boginja, svi su hospitalizovani i niko nije vakcinisan MRP vakcinom.

Kako je danas potvrđeno, Dom zdravlja Zvornik preduzeo je sve neophodne protivepidemijske mjere i u redovnom su kontaktu sa Institutom za javno zdravstvo RS i pedijatrom u bolnici u Zvorniku.

Institut za javno zdravstvo RS je prije mjesec dana, kada su se pojavili prvi pacijenti oboljeli od morbila u Sarajevu, uputio dopise svim domovima zdravlja i privatnim ambulantama u vezi sa jačanjem mjera za sprečavanje širenja morbila.

Morbili su zarazno virusno oboljenje, koje se prenosi kapljičnim putem. Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljivih osoba, predstavljaju prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti.

– Kako je obuhvat MRP vakcinacijom zadnjih godina u Republici Srpskoj bio niži od neophodnih 95 odsto, neophodno je intenzivirati mjere za sprečavanje širenja bolesti. MRP vakcina se daje u dvije doze, kod djece sa navršenih 12 mjeseci i sa šest godina. Poštovanje kalendara imunizacije predstavlja proritet, bez kojeg nije moguće postići adekvatnu zaštitu djece u periodu kada su najosjetljivija na infekciju kao i na komplikacije – saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

 

(novosti)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!