NOVI GLAS

Problem steriliteta u Srpskoj – Sve nas je manje

Udruženje ginekologa i opstretičara Republike Srpske u Trebinju je organizovalo naučni skup, na kojem je održan i okrugli sto na temu “Natalitet u Republici Srpskoj – demografski procesi i populaciona politika”, a ponovo je istaknuto upozorenje da nas je u Republici Srpskoj, ali i regionu, sve manje.

Predsjednik tog Udruženja RS Vesna Ećim Zlojutro istakla je da u Srpskoj broj porođaja u gotovo svim klinikama u dramatičnom padu. Osim nerađanja, dodatni veliki problem Republike Srpske je i odlazak mladih ljudi.

– Svi mi kada danas kažemo natalitet, suočavamo se sa poražavajućim podacima. U Banjaluci je, naime, 1988. godine bilo 6.000 porođaja, 2008. upola manje, odnosno 2.800, a sada imamo 3.200, s tim što to nisu samo porodilje iz Banjaluke kao ranije. Nama sada dolaze i žene iz Trebinja, Bijeljine i Unsko-sanskog kantona. To je drastičan pad i, nažalost, ista situacija je svuda po našim porodilištima. Jedan problem je nerađanje djece, a drugi stravičan problem je da ona populacija koja bi trebalo da bude osnovna u rađanju i stvaranju Republike, u sve većem broju napušta ove prostore – upozorava Ećim Zlojutro.

Ministarka porodice, omladine i sporta RS Sonja Davidović rekla je da Vlada Srpske provodi niz mjera na poboljšanju pronatalitetne politike – formiran je novi saziv Savjeta za demografsku politiku, i u narednom periodu biće nađena najbolja rješenja, kako bi se poboljšala demografska slika.

– Aktivno radimo na iznalaženju konkretnih mjera, koje će uticati pozitivo i imati dugoročne pozitivne efekte na demografsku sliku u Srpskoj. Ozbiljan pristup i profesionalan rad dovešće do boljih rezultata – istakla je Davidovićeva.

Slična situacija je i u regionu, ali kako je navedeno, u Srbiji su preduzeli već neke korake kako bi poboljšali lošu demografsku sliku.

– U Srbiji svake godine jedan grad nestane, ipak, ti problemi su prepoznati tokom prethodnih godina, i dosta toga učinjeno kroz niz pronatalitetnih mera. Dakle, nije to samo finansijska pomoć trudnicima, parovima koji treba da imaju djecu, već i pomoć i unapređenje procesa vantjelesne oplodnje. Proširili smo sa dva besplatna na tri pokušaja vantjelesne, a povećana je i starosna granica na 42 godine – rekao je profesor Aleksandar Stefanović, predsednik UGOS Srbije, Crne Gore i RS.

Stručnom međunarodnim sastanku prisustvovalo je 106 ginekologa iz Srpske.

U isto vrijeme u Trebinju u organizaciji udruženja porodica sa problemom steriliteta “Bebe” održano je predavanja “Savremeni pristup bračnoj neplodnosti”.

– Problem steriliteta ranije je bio vezan uglavnom za žene, ali je danas riječ o sasvim drugačijoj slici, zbog čega i žene i muškarci u istoj mjeri učestvuju u toj problematici, sa kojom se susreće sve veći broj parova kako u Trebinju, tako i u RS – upozorila je specijalista ginekologije i akušerstva prof. dr Sanja Sibinčić.

 

(novosti)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI