NOVI GLAS

Notr dam gori – Vatrogasci sumnjaju da se požar može ugasiti

Strašan požar zahvatio je večeras parišku katedralu Notr Dam i srušio zvonik najposjećenijeg povijesnog spomenika Evrope, što je užasnulo cijelu zemlju. Vatrogasci kažu da nisu sigurni da će požar uspjeti biti ugašen.

Američki vatrogasac Greg Favre objasnio je na Twitteru zašto požar još nije ugašen. Navodi kako je, da bi se vatra stavila pod kontrolu, nužno uči u katedralu, ali vatrogasci vjerovatno to ne mogu jer postoji rizik od padanja drvene građe s krova. Dodao je i kako je crkva građena tako da ima dobar protok kiseonika što pogoduje širenju požara.

Portparol pariških vatrogasaca izjavio je kako je idućih sat i po vremena ključno. Uspiju li za to vrijeme staviti požar pod kontrolu, spasiće dio katedrale. No, ističe kako nisu sigurni mogu li ga ugasiti ili barem staviti pod kontrolu.

Skepsu je izrazio i ministar unutrašnjih poslova Laran Nunjez.

“Nisam siguran možemo li spasiti katedralu”, rekao je.

Požar je izbio u ranim večernjim časovima i vrlo brzo je zahvatio krov koji se potom urušio.

“Kao i svi naši sunarodnici i ja osjećam da je dio nas izgorio”, naveo je u poruci objavljenoj na društvenoj mreži “Tviter” francuski predsjednik Emanuel Makron.

Makron je otkazao obraćanje naciji koje je bilo predviđeno za večeras. Iz predsjedničke palate saopšteno je da je Makron otišao na mjesto požara.

Vatrogasci su bezuspješno pokušavali da lokalizuju požar i evakuisali su oblast oko Notr Dama.

Francuski zvaničnik Loren Nunjez rekao je da niko nije povrijeđen i da je previše rano govoriti o uzroku požara.

Gradonačelnik Pariza An Idalgo istakla je da je mnogo umjetničkih vrijednosti ostalo unutar katedrale i da je riječ o velikoj tragediji.

Na katedrali Notr Dam u toku su bili radovi na renoviranju i dijelovi objekta okruženi su skelama. Drveni i olovni vrh katedrale izgrađen je tokom radova na obnovi sredinom 19. vijeka. Vrh se urušio usljed vatrene stihije.

 

(nezavisne)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .