NOVI GLAS

Upoznajte Vojislava koji sa 23 godine ima dvije diplome, a u indeksima sve desetke!

Ima tek 23 godine i dvije diplome – Biološkog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U indeksima oba fakulteta sve desetke. Vojislav Gligorovski trenutno je na doktorskim studijama u Lozani.

Iako je poslije osnovnih studija sljedeća stepenica master, preskočio je dvije pošto je fakultet u Švajcarskoj procijenio da može odmah na doktorat.

U Razgovoru za Novosti iz Lozane, Vojislav ističe da dugoročno planira da se vrati u Srbiju. Misli da to neće biti odmah poslije odbrane doktorata jer, kako kaže, smatra da još neće biti dovoljno spreman za nastavak naučnog rada kojim planira da se bavi. Dodaje i da je oduvijek imao “odriješene ruke” od porodice čime da se bavi u životu.

Na listi fakulteta, tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja, bili su – istorija, geografija, režija…

Ipak, u odluci da upiše dva fakulteta, koja su naizgled nespojiva, presudila je ljubav prema biologiji i matematici. Iako je biologija bila prvi izbor, nije želio da zapostavi matematiku, tim prije što je maturant Matematičke gimnazije.

– Veoma je bitno studirati ono što volite, a ne šta je želja roditelja, ili nekog drugog – poručuje Gligorovski i dodaje da nije bilo lako, ali nije bilo ni velikih odricanja.

Na biologiji su predmeti veoma obimni, a knjige imaju po hiljadu i više strana. U gradivu ima i lekcija koje su totalno bespotrebne studentima, kaže.

– Mene interesuju genetika i molekularna biologija, ali sam morao da učim i stotine vrsta biljaka i životinja. Na elektrotehnici me je gotovo sve interesovalo – objašnjava Vojislav.

Diplomski rad na elektrotehnici i posljednji ispit na biologiji, odbranio je i položio dan za danom. Uporedo je pripremao i polagao ispite sa oba fakulteta. Naravno, pod uslovom da su vremenski bili usklađeni. Mjesec dana pred ispitni rok nije izašao iz kuće, sjedio je i učio. Odlazio je na predavanja za koja je procijenio da će mu koristiti, dok su vježbe bile obavezne.

– Trenutno sam na doktorskim studijama “Kvantitativna i računarska biologija”, koje spajaju elektrotehniku, matematiku i biologiju. Traju četiri godine i organizovane su kao rad na projektu. Od druge godine bi trebalo da počnem da radim kao asistent. U Švajcarskoj je ogroman novac ulaže u nauku, tako da je teško uporediti uslove za rad u laboratoriji i ovdje u Srbiji – ističe Vojislav.

Osnovne studije kod nas su odlične, a za dalje usavršavanje bolji su uslovi u inostranstvu.

Nostalgija

Iako u Lozani ima srpskih studenata, Vojislav kaže da mu nedostaju porodica, prijatelji, Beograd.

– Nisam očekivao da će mi toliko nedostajati sve. Lozana je mali grad, okružen planinama. Iako je sve to lijepo, sređeno, navikao sam na Beograd, prijatelje, gužvu – kaže on.

 

(blic)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI