NOVI GLAS

Ugljevik – Milan Lazić po drugi put pobjednik festivala “Dani harmonike”

Milan Lazić iz Smedereva laureat je 11. Međunarodnog festivala “Dani harmonike” u Ugljeviku.

Mladi umjetnik učenik je četvrte godine srednje muzičke škole, a ovo je njegova druga festivalska pobjeda zaredom na “Danima harmonike”.

“Drago mi je što festival raste, a i mi zajedno sa njim. Ovo je jako lijepo iskustvo”, rekao je Lazić novinarima.

Lazić je rekao da harmoniku svira 10 godina i da je do sada osvojio više od 50 nagrada u Srbiji i inostranstvu.

Organizator Festivala Slaviša Perić ocijenio je kao uspješne ovogodišnje “Dane harmonike” u Ugljeviku, koji su održani pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

“Imali smo veliki odziv takmičara iz čak 16 zemalja, a činjenica da smo imali više od 200 takmičara solista na harmonici govori o reputaciji ovog festivala i njegovom značaju za razvoj harmonike”, rekao je Perić.

Perić je naveo da visoku reputaciju ovog festivala u Evropi obezbjeđuju i renomirani članovi žirija, kao i svjetski slavni izvođači Vladimir Murza, Jurij Šiškin i drugi.

On je rekao da je primarni cilj festivala afirmacija mladih talenata.

Po kategorijama solista festivalski pobjednici su Đorđe Perić, Ajdin Okić i Husejn Barjaktarević iz BiH, Leonardo Lici Mantas iz Litvanije, Piet Daniels iz Švedske, Milan Lazić iz Srbije i Pavel Masjuk iz Rusije.

U takmičenju kamernih sastava pobjednici su u sve tri kategorije iz BiH – Tarik Čalić i Osman Mulahuseinović, Amar Ćosić i Dejan Bjelobaba, te Bojan Grmuša, Marko Babić i Radovan Ivanović.

Najbolji u kategoriji varijete su Đorđe Perić iz BiH i Gabriel Kunikait iz Litvanije.

Festival “Dani harmonike” nastavlja se sutra koncertom laureata u Centru za kulturu u Bijeljini sa početkom u 19.30 časova, na kojem će nastupiti i svjetski umjetnici na harmonici Vladimir Murza, Mirko Paterini i Jurij Šiškin.

Festival se završava koncertom laureta i Jurija Šiškina u utorak, 16. aprila, u Centru lijepih umjetnosti “Gvarnerijus” u Beogradu sa početkom u 20.00 časova.

 

(srna)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!