NOVI GLAS

Znate li kome je Džoni Štulić posvetio jednu od svojih najpoznatijih pjesama “Usne vrele višnje”

Džoni je odavno pobjegao sa Balkana, ali Balkan ne može da ga zaboravi. Njegove pjesme svrstavaju se u opštu kulturu, ali čak i ukoliko ih znate napamet, da li ste se ikada zapitali ko su žene kojima su posvećene njegove ljubavne pjesme? Evo kako one danas žive.

“Prijehavši u Zagreb, zadovoljstva svega rad

na djevojku iz Hrvaca naletio sam tad

strijele moćne ljubavi pomračile mi um

dah usne vrele višnje, nagonile na blud”

Pjesma “Usne vrele višnje” upisala se u istoriju ljubavnih pjesama Balkana, iako govori o izdaji, a ova pjesma sigurno je jedna od najpoznatijih koje je stvorio Branimir Džoni Štulić.

A da li ste se nekada zapitali ko je žena kojoj je pjesma posvećena?

Djevojka iz Hrvaca o kojoj je pjevao Džoni, ali i cijela Jugoslavija je Snježana Banović, koja je u vezu sa Džonijem ušla kada je imala svega 18 godina. Džoni je u tom trenutku imao 28 i sigurno nije bio zet o kakvom su maštali Snježanini roditelji. Pa ipak, nisu uspjeli da spriječe snažnu vezu između njih dvoje.

Snježana je od Džonija dobila još pesama, poput “Volim te kad pričaš”, “Život običnog tempa” a u njenu čast preradio je i veliki Elvisov hit “Jesi li sama večeras?”.

Da je sudbina bila malo drugačija, i danas su njih dvoje mogli da budu par jer te 1983. godine, kada se Džoni pakovao i planirao put u Holandiju, prvobitni plan je bio da i ona ide sa njim. Čak ju je, kako pišu mediji, i Džonijeva majka molila da se ukrca sa njim na taj avion jer će on propasti sam u Holandiji.

Međutim, Snježana je u jednom trenutku, kako kaže, vidjela sebe kao djevojku od 21 godinu koja u Holandiji radi kao konobarica, shvatila da joj je taj scenario neprihvatljiv i odustala od cijele priče. Danas je ona pozorišna rediteljka i doktor nauka, ali i profesorka produkcije na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti.

Posted by Velimir Visković on Thursday, June 22, 2017

 

(blic)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .