NOVI GLAS

Priče iza ulica – Ulica Tiršova

U Bijeljini odavno postoji ulica Tiršova. Izlazi iz ulice Kneza Ive od Semberije i završava  u krugu bivše fabrike obuće „Zenit“. Ali, koliko znamo o čovjeku čije ime smo dali ulici?

Kad se kaže „u Tiršovoj“, mislim da većina stanovnika Bijeljine odmah pomisli na Tiršovu ulicu u Beogradu zbog Dječije klinike, ali malo ih zna i među stanovnicima srpske prestonice po kome je dobila ime.

Od ličnosti koje imaju ulicu u našem gradu, Tirš je jedan od zagonetnijih ljudi. Pa, ko je taj misteriozni gospodin?

Beograd ima svoju Tiršovu

U starim češkim knjigama ne postoje podaci o rođenju Miroslava Tirša. Razlog za to je što se Tirš, po kome je ulica dobila naziv, rodio kao Fridrih Emanuel Tirš, a svoje ime je promijenio da bi imalo slovenski karakter.

Miroslav Tirš

Miroslav Tirš (Tyrš), bio je, najkraće rečeno, češki doktor filozofije i osnivač sokolskog pokreta, utemeljivač gimnasticiranja i na ovim prostorima.

Rođen je 17. septembra 1832. godine u Dječinu, današnja Češka Republika, a preminuo je 8. avgusta 1884. u Ecu, u Tirolu, Austrija.

Inače, rođen je u porodici njemačkog doktora, a imao je tragično djetinjstvo. Otac, majka i obje sestre su mu umrli od tuberkuloze, te je sa 6 godina ostao siroče.

I sam je u djetinjstvu je bio slabog zdravlja, pa se prvo iz potrebe, a potom i iz ljubavi bavio pitanjima tjelesnog, ali i estetskog vježbanja.

Teško djetinjstvo ga nije spriječilo da pređe akademski put koji je zacrtao. Završio je gimnaziju u Pragu a onda i Filozofski fakultet – prirodne nauke, filozofiju i estetiku. 1860. je postao doktor filozofije i profesor praškog Univerziteta.

Tiršova ulica u Bijeljini

Pokretač je i osnivač  sokolstva. Sokolstvo je gimnastički pokret, al ii dosta više od toga. Osnovni princip sokolstva je bila dana opšte poznata krilatica “U zdravom tijelu zdrav duh”. Sokolstvo je kroz predavanja, treninge i grupne izlete predstavljalo fizički, moralni i intelektualni trening nacije. Pripadali su mu muškarci svih uzrasta, a nakon nekog vremena i žene.

Tiršova ulica u Bijeljini

Sokolstvo je bilo izrazito popularno u Kraljevini Jugoslaviji, a iz tog perioda datira i njegova pojava u našem gradu. Tada je napravljen i Sokolski dom u Bijeljini, koji se, slučajno ili ne, nalazi nedaleko od Tiršove ulice.

Sokolski dom u Bijeljini skiciran 1932. godine

 

Zort

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!