NOVI GLAS

Politika i(li) informisanje – Počinje sa radom nova televizija na području BiH

Televizija Herceg Bosne uskoro počinje s emitovanjem programa na hrvatskom jeziku, prenijeli su danas sarajevski mediji uz podsećanje da je lider HDZ BiH, Dragan Čović na IV saboru HZHNB, 27. marta, poručio da treba uvezati sve ono što nosi ime Herceg Bosna.

Nepune dvije sedmice nakon toga, na hercegovačkim portalima se pojavlju informacije da “kupovinom TV Kiš-a, RTV Herceg Bosna od prije nekoliko dana osim na radijskim frekvencijama može emitovati i na televizijskim”.

“Rezultat je ovo višemesečnih napora. U sklopu spomenutog projekta, kako se saznaje iz dobro obavještenih izvora, pri kraju je preuređenje nekadašnjih prostorija Radio Herceg Bosna u Mostaru koje bi od sada trebalo da posluže i za rad televizije. Čim to bude dovršeno, pretpostavlja se da će emititovanje programa krenuti iz Mostara umjesto iz Kiseljaka”, navodi lokalni portal Kamenjar, prenose, kako se navode, portali bliski HDZ-u BiH.

Navodi se i da je ovim ispunjeno obećanje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

“Ova televizija, pokrenuta u okviru Radiotelevizije Herceg Bosne, trebala bi da ima bolju budućnost u odnosu na ranije pokretane ‘javne televizije’ koje nisu uspjele zbog različitih razloga. Za nadati je se da će hrvatsko društvo u BiH imati snage da podupre ovu javnu radioteleviziju i još neke druge ustanove od javnoga značenja za Hrvate u BiH”, dodaje portal Kamenjar.

Radio Sarajevo podjseća da je nepuna dva mjeseca uoči Opštih izbora u BiH, Radio-televizija Herceg-Bosne kupila od “Stanić grupe” Televiziju KIŠ.

> NASLOVNA – NoviGlas <

Inače, Stanići su TV KIŠ kupili 2014. godine s namjerom da ozbiljno participiraju na medijskom tržištu BiH i regiona.

Čak su premjestili sedište iz Kiseljaka u Sarajevo, ali su, očito, izgubili interes za taj biznis.

 

(tanjug)

POSTANIMO PRIJATELJI