NOVI GLAS

Kako su kumovi ubili Karađorđa – Kakva je sudbina stigla Voždove ubice?

Pošto je poslije propasti Prvog srpskog ustanka 1813. izbjegao u Austriju, Karađorđe je boravio u Rusiji, a onda se pridružio ustanicima protiv Turaka u Grčkoj.

U julu 1817. iz Banata je neopaženo preko Dunava ušao u Srbiji i preko kuma Vujice Vulićevića pozvao Miloša Obrenovića na dogovor o zajedničkoj borbi protiv Turaka.

Ali Miloš u tom trenutku nije htio da ratuje, pa je Karađorđe predstavljao prijetnju njegovim pregovorima s Turcima, ali i njegovom ličnom autoritetu. U „Istoriji srpskog naroda“ Vladimir Ćorović piše: „Može se misliti kakav je utisak učinila na Miloša vijest o Karađorđevom dolasku. On sam veli da se ‚prenerazio‘.

Primiti ga značilo je pomoći glavnog takmaca, još uvek popularnog i veoma opasnog i po ličnim osobinama i po uticaju, i dati povoda Turcima za kakve oštrije mjere. Ali je bilo još teže odbiti ga silom, pa izazvati, možda, građanski rat, u kome Miloš teško da bi odnio pobjedu. Ostajalo je, ako se to neće, samo troje: ili da se Karađorđe protjera iz zemlje, ili da se preda Turcima, ili da se potajno ubije.“

Da sa protjera, nije bilo lako, a Miloš se bojao bijesa naroda ako ga preda Turcima. Zato se odlučio na ubistvo, i o tome obavijestio beogradskog Ali-pašu Marašliju, koji je takođe želio Karađorđevu smrt. Miloš je Vulićeviću naložio da ubije svog kuma i gosta.


Vujica se s Karađorđem sreo u Radovanju kod Velike Plane 25. jula. Zajedno su večerali, a pred zoru Vulićevićev sluga Nikola Novaković ubio je Karađorđa sjekirom jer se vjerovalo da Karađorđa metak neće! Zatim mu je jataganom odsjekao glavu i ubio Karađorđevog pratioca Nauma. Za to vrijeme Vujica je ležao glave pokrivene kabanicom!

Sutradan se uputio u Beograd noseći Milošu odsječenu Karađorđevu glavu i stvari: odijelo, sablju, orden ruskog cara i bisage, u kojima su našli 4.000 dukata, kao dokaz da je zadatak obavio. Na mjestu gdje je prvi put s tim stvarima zastao da se odmori Vilićević je docnije podigao crkvu nazvanu Pokajnica. Dio para za njenu izgradnju priložio je i Miloš na nagovor svoje žene Ljubice. Njoj i Milošu Karađorđe je bio vjenčani kum.


Vujica Vulićević završio je život prezren i osuđen od naroda zbog ubistva kuma. U krajnjoj sirotinji, posljednje dane proveo je u rodnom selu Azanja, gdje se teško razbolio. Prema nekim izvorima, 1828. otrovao ga je jedan Karađorđev rođak. Vujičini unuci rano su pomrli, ne ostavivši potomstvo.

PROČITAJTE JOŠ : 

Nikola Novaković je 1850. poludio i udavio se u rijeci. Sin mu je umro mlad, a ćerka je, takođe, poludjela.

Karađorđevo obezglavljeno tijelo prvo je bilo zakopano u Radovanju, a zatim ga je kneginja Ljubica 1819. sahranila u kripti ispred oltara u topolskoj crkvi. Danas počiva u Mauzoleju na Oplencu.

 

Momčilo Petrović
Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
error: Content is protected !!