NOVI GLAS

Ima li života nakon 30 godina paklene robije? – Učiteljica mu spasila život!

Roman Ševčik (49) iz Češke je proveo 30 godina iza rešetaka zbog dvostrukog ubistva, koje je počinio kada je imao 19 godina. Sada je izašao na slobodu, pa je za češke medije opisao kako izgledaju njegovi prvi dani na slobodi i kako se osjeća tim povodom.

– Mogu slobodno da dišem. Idem tamo gdje želim. Dođem kada želim. Ne mogu da vjerujem – ističe Roman koji je iz zatvora izašao u ponedjeljak.

Tamo je služio kaznu za ubistvo tetke Jani L. (35) i bake Marije Š. (62). Ovaj zločin se odigrao 4. februara 1989. godine u mjestu Vinohradi u Brnu. Međutim, Roman tvrdi da nije počinio ubistva i da je nevin.

MASOVNO SILOVANJE

Ševčik je istakao da nije vjerovao da će doživjeti da živi kao u snu.

– Kada sam imao 22 godine, zatvorenici su me stalno silovali u Boriju. Nisam htio da živim i dva puta sam pokušao samoubistvo – kaže on.

Godinama kasnije se bacio ispod voza i nakon toga je izgubio nogu. Iza rešetaka je iskusio nešto što bi se moglo nazvati pravim paklom.

– Sto puta sam rekao da nisam ubio baku i tetku. Bio sam tu za sve, dvostruki seks-ubica. Stvarno ništa nisam uradio – rekao je on, navodeći da je tokom 1989. stalno dobijao batine.

Veliki broj svjedoka je razgovarao sa Ševčikom. On je rekao da je u vrijeme zločina spavao u kući druge bake, koja se nalazi na oko 20 km od Brna. Jedini dokaz koji je korišćen protiv njega je njegov miris u stanu, gdje je obično posjećivao baku i tetku.

NEMA NI 200 EVRA NA RAČUNU

Odslužio je cijelu kaznu zatvora i devet godina u psihijatrijskoj bolnici. Nakon 30 godina iza rešetaka, on ima manje od pet hiljada kruna (manje od 190 evra) na svom računu.

Društvene institucije i dobrotvorne organizacije nisu htjele da ga prihvate. Spas je pronašao u posljednjem trenutku i to od žene koja bi za njega stavila ruku u vatru.

– Moja učiteljica iz osnovne škole mi je pronašla kuću. Ona je moj anđeo – rekao je on.

NAŠAO DJEVOJKU I TRAŽI POSAO

Dok je bio u zatvoru, uspeo je da pronađe devojku. Zajedno su zatražili pravo na socijalni stan.

– Pre nego što samo ga dobili, moja učiteljica mi je pronašla kuću u kojoj sam živeo – ističe on.

Roman prima punu invalidsku penziju, ali želi da nađe posao. Može da radi bilo šta, ali zbog proteze koju nosi taj posao zahteva sedenje.

KAKO JE PREŽIVEO 30 GODINA IZA REŠETAKA?

– Znao sam da nisam ništa uradio. To me je održalo. Posebno učiteljica gospođa Kovarova, koja je bila uz mene nakon smrti moje majke. Bez toga ne bih bio ovdje – rekao je on.

Ona je čak kontaktirala i advokate koji su preuzeli ovaj slučaj i pokušavaju da skinu ljagu sa njegovog imena.

 

(telegraf)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .