NOVI GLAS

Semberija – Obilježena 75. godišnjica zločina Handžar-divizije na ovim prostorima (Foto)

Danas se navršilo 75 godina od krvavog pohoda 13. SS Handžar divizije po zapadnom dijelu Semberije na izmaku Drugog svjetskog rata. Tog dana u selu Vršani i nekoliko obližnjih mjesta zločinci su ubili 82 civila, mahom žena, djece i staraca. Tada je stradalo oko četvrtine mještana Vršana, čitave porodice su pobijene, a familija Aćimović je u potpunosti zatrvena.

Kao i prethodnih godina, u Vršanima je kod spomenika pobijenim služen pomen, odata pošta nevinim žrtvama masakra i borcima ovog kraja poginulim za oslobođenje od okupatora i održan istorijski čas o ovim događajima.

Pored potomaka žrtava, mještana Vršana i okolnih sela, predstavnika boračkih udruženja iz Narodno-oslobodilačkog i Odbrambeno-otadžbinskog rata, obilježavanju godišnjice stradanja prisustvovao je i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić koji je istakao da se s ovakvih okupljanja šalje jasna poruka da zločin ne samo da nije zaboravljen, nego da ne smije biti zaboravljen, ali i da je potrebno živjeti i djelovati tako da se slični zločini nikad i nikom ne ponove.

Zločinačko divljanje Handžar divizije po Semberiji je bilo nastavak ubijanja u Sremu gdje je pobijeno više stotina civila u Sremskoj Rači, Bosutu i drugim mjestima. Spomenik ubijenim mještanima Vršana je podignut osamdesetih godina prošlog vijeka i od tada su redovni pomeni i odavanje pošte žrtvama ovog dijela Semberije stradalim od 1941. do 1945. godine.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .