NOVI GLAS

Teroristički napada na džamiju na Novom Zelandu – Najmanje 49 mrtvih, desetine teško povrijeđenih (Video)

Australijski ekstremista (28) otvorio je vatru u džamiji Al Nur na Novom Zelandu, u gradu Krajstčerču. Pucao je i na djecu, a policija je saopštila da je u napadu na tu i džamiju Linvud ubijeno 49 osoba.

Svjedoci tvrde da je ubica ispalio oko 50 metaka. Napadač se predstavio kao Brenton Tarant iz Graftona u Australiji. Pored njega, uhapšeno je još troje napadača: dva muškarca i žena.

Komesar novozelandske policije Majkl Buš izjavio je da je 49 osoba ubijeno u napadima na džamije: u jednoj džamiji 41 osoba, sedam u drugoj, a jedna osoba je podlegla u bolnici. Takođe je rekao da je napad veoma pažljivo planiran i da Brajant Tarant sutra izlazi pred sud.

Svjedoci kažu da su nakon napada vidjeli muškarca koji nosi kamuflažno odjelo i kacigu kako izlazi iz džamije poslije pucnjave, a nepotvrđeni izvještaji upućuju na pronalazak bombe u neposrednoj blizini.

Lokalno stanovništvo muslimanske vjeroispovesti je navodno jurilo napadača iz Linvud džamije i pucalo na njega, prije nego što se odvezao motornim vozilom.

 

NG

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .