NOVI GLAS

Masakr u Novom Zelandu, ubijeno 40 ljudi! (Foto/Video)

U gradu Krajstčerču na Novom Zelandu došlo je do terorističkog napada u dvije džamije. Kako javlja “Gardijan” u pucnjavama je ubijeno 40 ljudi, dok je najmanje 20 povrijeđeno.

Policija je saopštila da su četiri osobe uhapšene i, prema za sad poznatim informacijama, nema više napadača. Jedan od napadača je, navodno, pokolj u džamiji prenosio uživo na svom Fejsbuk profilu!

Gardijan prenosi da je od 40 žrtava, 30 osoba ubijeno je u džamiji Al Nor, a 10 u Linvud džamiji. Od 10 ubijenih u drugoj džamiji, tri osobe upucane su ispred vjerskog objekta. Cijeli kraj je blokiran, a škole su zatvorene.

Svjedoci kažu da su vidjeli muškarca koji nosi kamuflažno odelo i kacigu kako izlazi iz džamije poslije pucnjave, a nepotvrđeni izveštaji upućuju na pronalazak bombe u neposrednoj blizini.

Lokalno stanovništvo muslimanske vjeroispovesti je navodno jurilo napadača iz Linvud džamije i pucalo na njega, prije nego što se odvezao motornim vozilom.

Policija je potvrdila da je u nekoliko automobila pronašla ručno izrađene bombe. Jedan od napadača je identifikovan kao Australijanac Brenton Tarant, a mediji prenose da je on na svom Fejsbuk profilu uživo prenosio napad, za koji je sam istakao da je terorističke prirode!

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern potvrdila je da je ubijeno 40 ljudi, dok je najmanje 20 osoba povrijeđeno u napadima na džamije u tome gradu. Vlada Novog Zelanda je ovaj događaj opisala kao teroristički napad.

 

 

(n1/blic)

POSTANIMO PRIJATELJI