NOVI GLAS

Hrvatski sud osudio pripadnika Hrvatske vojske za zločine u “Oluji” – u pitanju je Srbin!

Županijski sud u Rijeci osudio je Srbina Rajka Kričkovića, pripadnika 118. Domobranske pukovnije Hrvatske vojske, na 10 godina zatvora za zločin nad srpskim civilima nakon hrvatske akcije “Oluja” u avgustu 1995. godine, saopštio je Informativno-dokumentacioni centar “Veritas” iz Beograda.

Prema optužnici iz novembra 2014. godine, Kričković je ubio troje civila u selu Kijani kraj Gračaca.

Kričković je bio optužen da je brata i sestru, Radomira (43) i Miru Sovilj (45), usmrtio hicima iz automatske puške, dok je njihovu majku Maru Sovilj (72), zapalio zajedno sa kućom i stokom, zaključanu u prizemnom dijelu kuće.

Optuženi se branio sa slobode, a, prema podacima “Veritasa”, do rata 90-tih, često je dolazio u Kijane, gdje mu je rođen otac i dobro je poznavao porodicu Sovilj.

Prije podizanja optužnice, Kričković je često boravio na području Novog Sada i na zgražavanje izbjeglih Ličana, slobodno se šetao po gradu, zbog čega su ga prijavljivali srpskoj policiji i tužilaštvu, ističe “Veritas”.

Pripadnici Hrvatske vojske su poslije akcije “Oluja” u selu Kijani ubili ukupno 14 civila prosječne starosti 66,5 godina, koji su ostali u tom selu, a selo je porušeno i popaljeno do temelja.

Osim Radomira, Mire i Mare Sovilj, u Kijanima su ubijeni i Sava Blanuša (75), Dane Bolta (95) i Milica (72), Smiljana (80), Branko (66) i Marija Jelača.

Ubijeni su i Dušan Kesić (56), Mileva Kolundžija (70), Vlade (64) i Danica (63) Sovilj, kao i Ana Surla (50).

Do sada je identifikovano devet žrtava, među kojima i porodica Sovilj, za čije ubistvo je nepravosnažno osuđen Rajko Kričković.

Iz “Veritasa” ističu da je za zločine počinjene u “Oluji” i “postoluji” do sada hrvatsko pravosuđe donijelo samo jednu pravosnažnu, osuđujuću presudu i to protiv Bože Bačelića, pripadnika 113. brigade Hrvatske vojske.

On je za trostruko ubistvo osuđen na sedam godina zatvora, koliko je Vrhovni sud Hrvatske procijenio da je dovoljno da odrobija za stravičnu smrt Nikole Damjanića (76) i njegove supruge Milice (76) iz sela Prokljan u zaleđu Šibenika, kao i za ubistvo zarobljenog srpskog vojnika Vuka Mandića (42) iz Đevrsaka kod Knina, navodi “Veritas”.

Prema saznanjima “Veritasa”, osuđeni Bačelić je etnički Albanac, koji je živio u Šibeniku i koji je, kada su počeli sukobi devedesetih, uzeo hrvatsko ime.

To znači da do sada nijedan Hrvat nije osuđen za zločine u akciji “Oluja” u kojoj su stradale 1.863 osobe, među kojima 1.213 civila, a od kojih 549 žena, navodi “Veritas”.

 

(srna)

POSTANIMO PRIJATELJI