NOVI GLAS

Bijeljina – Od solarnog punjača do nadstrešnice za sklanjanje od kiše (Foto)

Sjećate li se kada je 2013. godine Bijeljina, kao jedan od prvih gradova u BiH, dobila dva takozvana “Strawberry” drveta, tj. solarne punjače i stanice za besplatan internet? Cijeli projekat se, nažalost, neslavno završio.

Bijeljina je solarne punjače dobila u okviru programa Prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine pod nazivom “Bijeljina i Bogatić — zajedno na putu ka energetskoj održivosti kroz povećanu energetsku efikasnost i promociju obnovljivih izvora energije”.

Međutim, drvo je trajalo otprilike koliko je telefonu potrebno da se napuni. Nesavjesni građani počupali su kablove uz pomoć koji je bilo omogućeno punjenje telefona, tako da od 2013. godine u centru grada i u gradskom parku imamo samo dvije lijepe klupe s nadstrešnicom, za zaštitu od kiše.

Ideja kompanije “Strawberry energy” iz Srbije, da “svijet učine boljim mjestom” svojim solarnim punjačima, nije se najbolje primila u Bijeljini, ali ni u Vranju, Beogradu, Boru…. spisak gradova u kojima su solarni punjači oštećeni je poduži.

U Bijeljini se u posebno lošem stanju nalazi “drvo” postavljeno u parku. Nesavjesni građani otišli su korak dalje, pa su krenuli i u “kidanje” klupe i dalje oštećenje ovog mjesta. Ni ugrađena kamera nije pomogla, a pitanje je da li je i ona ikada bila u funkciji.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .