NOVI GLAS

Pigkaso, svinja koja slika – (Video) Njene slike dostižu cifre o kojima mnogi umjetnici mogu samo da sanjaju!

Talentovana svinja, krmača Pigcasso, imala je sreće kad ju je 2016. godine u zadnji čas iz klaonice spasila aktivistkinja Džoan Lefson, osnivač “Farme utočišta” u Južnoafričkoj Republici.

U utočištu su joj dali ime Pigcasso jer je otkad je došla pokazivala jaku želju da drži kist u ustima, sve ostalo, loptice i ostale igračke, je brzo sažvakala, ali prema kistovima je bila pažljiva.

Aktivistkinja i njene kolege došli su na ideju da pred nju stave slikarsko platno i boje, čisto da vide šta će biti sljedeće. Iznenadili su se vidjevši da svinja zna šta se radi s kistovima – počela je da slika.

Vremenom se priča o njenom daru proširila i javili su se ljudi koji su željeli da imaju njene slike na zidu. Danas su toliko tražene da Pigcasso ima svoju galeriju, a umjetnička djela dostižu cijene od 4.000 dolara. Sva zarada namijenjena je zaštiti životinja.

Umjetnički znalci proučili su slike i tvrde da se radi o apstraktnom ekspresionizmu. Kažu da njen stil slikanja zavisi od raspoloženja ‘kao kod svakog pravog velikog umjetnika’.

I u Swatchu, velikom švajcarskom proizvođaču satova, primijetili su taj talenat pa su svinjici ponudili saradnju – njenu sliku koriste kao predlošku jednom od modela svojih satova, a nazvali su ga ‘Flying Pig by Ms. Pigcasso’.

Ms. Pigcasso ima i svoju internet stranicu na kojoj se mogu pogledati i kupiti njena umjetnička djela. Na prvoj stranici piše da je ona jedina svinja na svijetu koja slika.

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI