NOVI GLAS

Mitrić tražio produženje roka za studente

Neophodno je zabraniti dvojna radna mjesta sa stalnim radnim odnosom u Srpskoj i inostranstvu. Na taj način bi se obezbijedila nova radna mjesta za profesore u RS, rekao je narodni poslanik Darko Mitrić obrazlažući amandman koji je predložio, a o kojem će se poslanici izjašnjavati na jednoj od narednih sjednica NS RS.

Mitrić za NoviGlas pojašnjava da budžet Srpske profesorska plata godišnje košta oko 50 000 KM u brutu i da bi donošenje jedne ovakve odluke bilo korisno i u finansijskom smislu.

„Kada se napravi ugovor o privremenim i povremenim poslovima taj iznos smanjuje se na 15 000 KM u brutu, a kvalitet nastave ostaje isti. S druge strane, time bismo obezbijedili nova radna mjesta za profesore u Srpskoj. Zato je važno da ovaj amandman bude usvojen “, kaže za NoviGlas Mitrić.

Produženje roka studiranja

Klub poslanika SDS-a na posljednjem skupštinskom zasijedanju uputio je još jedan Mitrićev amandman vezan za obrazovanje. Naime, oni su ukazali da u zakonu o univerzitetu nije bio predviđen diplomski studij nego osnovni  i terminološki treba usaglasiti odredbe Prijedloga zakona sa zakonom koji se odnosi.

„Produženje roka od godinu dana za studente osnovnih i postdiplomskih studija prilično je kratko i pitanje je da li će u tom roku uspjeti završiti započeti osnovni ili postdiplomski studij“, objašnjava za NoviGlas Mitrić.

> NASLOVNA – NoviGlas <

Dodaje da treba imati u vidu da ti studenti nisu imali zakonsku mogućnost da polažu ispite od oktobra 2018. pa doda na stupanja na snagu predloženih izmjena i dopuna zakona jer im status nije bio regulisan.

„I inače je veoma sporno da li se može ograničiti vrijeme studiranja“, zaključuje Mitrić za NoviGlas.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .