NOVI GLAS

1995. je bježao u izbjegličkoj koloni, 2019. je postao jedan od najmlađih doktora nauka!

U izbjegličkoj koloni koja je 1. maja 1995. iz Okučana u Slavoniji krenula za Srbiju, nalazio se i tada četvorogodišnji Svetislav Mijatović, koji će 24 godine kasnije postati jedan od najmlađih doktora nauka u istoriji Fizičkog fakulteta u Beogradu!

Foto P. Milošević

Težak životni put, koji je prošao sa svojom porodicom, napravio je od Svetislava ozbiljnog čovjeka, držeći ga čvrsto na zemlji i pored svih uspjeha i priznanja koje je dobio.

– U koloni koja je krenula iz Slavonije bio sam sa majkom i jednogodišnjom sestrom. Poslije nekoliko dana smo došli u Barajevo, jer je djed sedamdesetih godina prošlog vijeka tu napravio kuću – priča Svetislav. – Iako uslovi za život nisu bili idealni, roditelji su se potrudili da se to ne osjeti ni minimalno, na čemu sam im vječno zahvalan.

Odmalena se vidjelo da je nadaren za matematiku, iz koje je u osmom razredu otišao na prvo takmičenje.

– Moja ljubav prema prirodnim naukama je bila velika. Kada je na red došao upis u srednju školu – dileme nije bilo. Matematička gimnazija u Beogradu je bila prvi i jedini izbor – priča Svetislav.

Jednu od najtežih srednjih škola u Srbiji završio je u rekordnom roku. Na oduševljenje profesora uspio je da paralelno završi treću i četvrtu godinu i ponese Vukovu diplomu.

– Profesori su me podržali u toj namjeri, jer sam prvo morao da pišem molbu nastavničkom vijeću. Oni su svi do jednog odobrili moju inicijativu i na kraju je to ispalo odlično – ponosno ističe momak iz Slavonije, koji je i na republičkom takmičenju iz fizike u trećoj godini srednje škole odnio prvu nagradu.

Odluka koju visokoškolsku ustanovu upisati za Svetislava nije bila nimalo laka. Birao je između matematičkog i fizičkog fakulteta i informatike. Na kraju, vjeruje da je izabrao pravi put, jer je njegova generacija, koja se smatra za najbolju u istoriji Fizičkog fakulteta, nazvana zlatnom. Upisao je smjer teorijska i eksperimentalna fizika i završio ga sa prosječnom ocjenom 10.

– Prije svega, to su bili sjajni ljudi, fenomenalni studenti, sa kojima si mogao da se dogovoriš oko svega – ne štedi riječi hvale naš sagovornik. – Sa većinom sam i sada u kontaktu, iako je nekoliko njih napustilo našu zemlju.

Poslije završenog mastera 2015. godine, Svetislav je upisao doktorske studije i ostao da radi i da se usavršava na fakultetu. Doktorirao je 1. marta ove godine i tako postao drugi najmlađi doktor nauka na Fizičkom fakultetu u istoriji.

– Veliku zahvalnost dugujem mentoru Đorđu Spasojeviću, koji je izvrstan pedagog, svi studenti ga vole i poštuju, zato što nam znanje prenosi sa razumijevanjem. U toku izrade doktorata bio je tu za mene u svakom trenutku. Zalaže se mnogo za sve nas, i zahvaljujem mu na tome.

Prvi plan, koji će ostvariti u narednom periodu, jeste svadba u septembru sa vjerenicom Nadom, koja je porijeklom sa Korduna. Ističe da mu je ona veliki oslonac i da je imao sreću što je slučajno upoznao prije dvije i po godine u Kragujevcu. Barem jednom godišnje ode u rodni kraj, a želja ovog skromnog momka je da ostane u Srbiji.

BEZ DINARA

Poslije završetka osnovnih akademskih studija na Fizičkom fakultetu, Svetislav je sa drugarima krenuo na jednomjesečno putovanje kroz Evropu sa deset evra u džepu. Obišli su osam država, a od novca koji bi zaradili svirajući na gradskim trgovima, kupovali su hranu i piće. Ističe da je ovo bilo lijepo iskustvo, i da bi svakome ko ima hrabrosti preporučio da proba nešto slično.

 

(novosti)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .