NOVI GLAS

Jeziva misterija – Pronađena najveća grobnica žrtvovane djece, a detalji zbunjuju stručnjake

Arheolozi su u Peruu otkrili ostatke više od 140 djece kojima su srca ritualno iščupana, vjerovatno kako bi se umirili bogovi.

Foto John Verano

Djevojčice i dječaci starosti između pet i 14 godina brutalno su ubijeni oko 1450. g.n.e. na ceremoniji Čimu civilizacije, koja je dostigla vrhunac u 15. vijeku. Najveće masovno žrtvovanje ikada otkriveno na području obje Amerike odigralo se na nepun kilometar od nalazišta Čan Čan na obali Pacifika, drevne prestonice ove kulture. Što je još čudnije, pored leševa mališana nađeni su i skeleti oko 200 mladunaca lama.

Naučnici smatraju da su uzrok panike koja je pokrenula ritualni masakr učestale poplave i oluje usljed atmosferskog fenomena “El ninjo”. Ova pojava nastaje u tropskom dijelu Tihog okeana i donosi obilne padavine inače sušnim predjelima u Južnoj Americi.

Autor studije o ovoj bizarnoj grobnici, zvanoj Huančakito-Las lamas, profesor antropologije na Univerzitetu Tulejn u Luizijani Džon Verano smatra da je ovo otrkiće otvorilo novo poglavlje o običaju žrtvovanja djece u davnoj prošlosti.

– Otkriće nas je sve iznenadilo, nikada nismo vidjeli ništa slično, niti smo u istorijskim izvorima o sjevernoj obali Perua ikada pronašli podatke o ovim razmjerama žrtvovanja, bilo djece ili lama – kaže profesor.

Na ljudskim i životinjskim kostima vidljivi su rezovi duž grudne kosti i tragovi pomijeranja rebara, što je najvjerovatnije urađeno kako bi se uklonila srca, zaključak je drugog stručnjaka, profesora Gabrijela Prijeta, sa Nacionalnog univerziteta u Truhilju, obližnjem lučkom gradu. 

Debeli sloj blata nalazi se na dubini zakopanih ostataka što je, kako kažu arheolozi, dokaz da je sahrana obavljena za vrijeme obilnih padavina, a u njemu su nađeni i očuvani otisci ljudskih i životinjskih stopala. Iako je moguće da je to slučajnost naučnici ipak misle da je izliv brutalnosti bio očajnički pokušaj da se udovolji bogovima kako bi se ublažili efekti “El ninja”.

Do sada su nalaženi sporadični tragovi sličnih rituala sa najmlađima visoko u Andima u civilizaciji Inka, ali nikada u ovom broju, dok je u najvećoj sličnoj ceremonijalnoj grobnici, otkrivenoj u Meksiku, bilo 48 djece. 

 

(Miror)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .