NOVI GLAS

Znate li priču o Crnogorcu koji je pobijedio samuraja?

Aleksandar Lekso Saičić jedna je od legendi Crne Gore, i to tokom njenog herojskog perioda. Živio je krajem XIX vijeka i bio nadaleko poznat kao vješt i okretan borac, koji je svoju ratnu vještinuo dokazao nebrojeno puta. Međutim, njegova najpoznatija epizoda desila se kada je, u dvoboju, porazio japanskog samuraja!

Saičić je početkom svoje karijere bio ađutant vasojevićke brigade. Nakon nekog vremena provedenog u crnogorskoj vojsci, Aleksandar se uputio prema (tada) prijateljskoj Rusiji. Nakon nekog vremena provedenog u Carigradu, tada centru svih putnika namjernika iz Evrope za Aziju, Saičić je stigao do Mandžurije. Tamo se priključio ruskoj carskoj vojsci i dobio čin potporučnika.  

Na tom mjestu ga je zatekao rusko-japanski rat iz 1904. godine, a Saičić je konačno dobio priliku da svojim novim saborcima pokaže svoje umijeće.

Pred sam kraj rata, japanski car je ruskoj vojsci uputio nevjerovatan zahtjev, tražeći nekoga među neprijateljima ko bi smio izaći na megdan čuvenom i nepobjeđenom samuraju.

Ruski generali su ostali u šoku, ne znajući da li je car poludio, ili je riječ o šali. Međutim, najglasnija je bila struja koja je tvrdila da bi odbijanje ove ponude bilo slično priznanju poraza. S druge strane, ko bi među njima bio toliko vičan mačevanju da bi izašao na kraj sa samurajem?

Ruski komandanti su odlučili da je najpametnije ispoštovati drevnu tradiciju dvoboja, pa su tražili dobrovoljce koji bi izašli na megdan samuraju. Ne treba napominjati da se Saičić javio među prvima. Nakon kraćeg vijećanja, dobio je dozvolu komandanata i naočigled velikih carskih vojski izašao na bojno polje.

Mnogobrojni svjedoci su svjedočili da se odigrao silan dvoboj! Oba borca su munjevito naletala jedan na drugoga, naizmenično odbijali i zadavali udarce. Borba samuraja i Crnogorca bila je borba dva načina ratovanja, dvije tradicije i dvije vještine, kakav se danas viđa još samo u istorijskim filmovima.

U jednom silovitom napadu, samuraj je okrznuo lice protivnika, a Saičić pade na zemlju. Pomislivši da je teško povrijeđen, samuraj se svom silinom otvoreno zaleti na Crnogorca. Međutim, Saičić se izmakao, mahnuo sabljom i posjekao samuraja.

Krvav, prljav i ugruvan, Saičić se poklonio tijelu protivnika, i napustio megdan, uz skandiranje svojim saboraca.

Ova pobjeda snažno je uticala na moral i jednih i drugih – Japanci su očajavali, a Rusi Saičića proglasili herojem, u čiju čast je organizovano veliko slavlje.

Narednih dana su čestitke crnogorskom junaku stizale sa svih strana. Pored ruskih generala, čestitke je uputio i Admiral Togo, komandant japanske mornarice, impresioniran junaštvom Lekse Saičića.

Sablja kojom je Aleksandar Lekso Saičić savladao samuraja danas se čuva u Vojnom muzeju u Moskvi.

Ipak, sama ova epizoda nije odlučila tok čitavog rata – Rusija je poražena od Japana, a Saičić se po okončanju sukoba vratio u Crnu Goru i vojnu službu.

Umro je 1911. godine od posljedica skoka sa drugog sprata zapaljenog kraljevskog dvora na Cetinju. Priča kaže da je spašavao bogatu riznicu koja se tamo nalazila. Imao je samo 38 godina.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .