NOVI GLAS

Zaduženja, kritike i vrijeđanje Vojske Republike Srpske – Šta je rečeno na današnjoj sjednici gradskog parlamenta

Skupštinska većina u Bijeljini predvođena SDS-om izglasala je danas odluku o novom kreditnom zaduženju grada od sedam miliona KM, koje sa kamatom dostiže 9,1 milion KM.

Gradonačelnik Mićo Mićić rekao je na sjednici Skupštine grada da će novac biti utrošen namjenski za kapitalne projekte kao što je završetak izgradnje kanalizacije, za šta je namijenjeno 4,9 miliona KM.

Prema njegovim riječima, 1,6 miliona KM biće uloženo u izgradnju nove sanitarne ćelije na regionalnoj deponiji, što je učešće Bijeljine od 67 odsto, a ostatak bi trebalo da investiraju još četiri opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH koje su učestovale u osnivanju ove deponije, a pola miliona KM iz novog kredita biće uloženo za ugradnju reflektora na gradskom fudbalskom stadionu.

Opozicija predvođena SNSD-om nije podržala odluku Gradske uprave o kreditnom zaduživanju, uz izraženu sumnju da će novac biti nenamjenski utrošen za pokrivanje gubitaka zbog lošeg poslovanja preduzeća čiji je grad osnivač, kao što je preduzeće “Vodovod i kanalizacija”.

“Kroz enormnu cijenu vode građani već plaćaju višak zaposlenih i kredite preduzeća kojima upravlja grad i polovina od novih sedam miliona kredita biće zagubljena za pokrivanje njihovih gubitaka”, rekao je na sjednici šef Kluba odbornika SNSD-a Dragan Knežević.

Skupštinska većina nije danas prihvatila izvještaj o radu Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, što je praksa koja najavljuje skorašnju smjenu rukovodstva koju sada čini kadar Srpske radikalne stranke “Dr Vojislav Šešelj”, dok je izvještaj Turističke organizacije grada dobio podršku odbornika.

Odbornici SNSD-a su kod oba izvještaja zamjerili što su troškovi rada ovih gradskih agencija veći od efekata koje postižu, u slučaju Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća to je 190.000 KM naspram 75.000 KM plasiranih kao podrška privredi, a kod Turističke organizacije su godišnji troškovi rada 350.000 KM, a ulaganja u turističu ponudu 76.000 KM.

Sjednicu lokalnog parlamenta obilježio je i incident odbornika SDA Jusufa Trbića koji je za skupštinskom govornicom Vojsku Republike Srpske nazvao “Karadžićevim fašistima”.

Zbog ovoga je postao prvi gradski odbornik u ovom mandatu kojem je izrečena opomena, dok su neki od odbornika SNSD-a zbog izrečene uvrede napustili zasjedanje Skupštine grada.

 

(srna)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
error: Content is protected !!