NOVI GLAS

Priče iza ulica : Ulica Baje Pivljanina

U Bijeljini postoji ulica Baje Pivljanina. Kreće od bivše pumpe „Bobar“ i vodi do asfaltne baze „Bijeljina-puta“. A šta znamo o Baji Pivljaninu? Ko je bio junak iz epskih pjesama, pa je zaslužio da i danas ulice nose njegovo ime. Vjerovatno ga više nema ni u čitankama, pa da se malo podsjetimo.

Ulica Baje Pivljanina u Bijeljini

Orah, kopah – ne dadoše Turci

Čuvah ovce – izjedoše vuci

Uzeh pušku, odoh u hajduke.

Ovi epski stihovi možda i najbolje opisuju našeg današnjeg heroja. S druge strane, za njegov izgled kaže se da je bio “srednjeg rasta, širokih pleća, snažan, lakonog, širokog čela, dugih brkova, riđ, a po osobinama onakav kakav odista “Ne umire dokle sunce traje”.

Ulica Baje Pivljanina u Bijeljini

Bajo (Nikolić) Pivljanin rođen je 1630.godine u Pivi, u malom selu Rudinice, opština Plužine u Crnoj Gori. Naziv današnjeg sela Bajovo Polje u istoj opštini, ime je dobilo jer je na tom mjestu Bajo ubio prvog Turčina.

Pivljanin je bio čuveni harambaša, opjevan u mnogim epskim narodnim pjesmama. Njegovo vatreno krštenje bio je Kandijski rat, rat između Venecije i Turaka za ostrvo Krit. Nakon ubjedljivog turskog trijumfa, Krit je pao pod otomansku vlast, a Bajo se po povratku odmetnuo u hajduke.

Slika “Bajo Pivljanin ubija Turčina” Aksentija Marodića

Mletački izvori ga spominju kao “hajdučkog poglavicu koji je čuvao bokokotorski kraj od najezde Turaka”, a za te svoje zasluge bogato je nagrađen od Venecije.

U sklopu smirivanja uzavrele situacije u ovom dijelu Mediterana, Porta je tražila da Venecija prebaci Baju i njegove hajduke sa otomanske teritorije na onu koju su kontrolisali Mlečani. Tako su 1670. godine iz Risna isplovili brodovi za Pulu (tada Mletački grad), a na njima je bio Bajo Pivljanin sa svojih 600 hajduka.

Bajo Pivljanin se nastanio u Zadru, ali ni tamo nije mirovao – ubrzo je postao jedan od vođa uskoka. Učestvovao je u još dva velika rata protiv Turaka – na strani Austrije tokom velike turske invazije 1683., kada su došli do kapije Beča; i u Morejskom ratu na strani Mlečana, koji se ponovo vodio oko Krita.

Bajo se nakon ovih avantura vraća u Boku, i tamo nastavlja sa hajdukovanjem. Bio je strah i trepet Turcima širom južnog Jadrana, a ni drumski karavani nisu bili sigurniji. Kod mjesta Dražin vrt, u opštini Kotor, postoji kula u koju se navodno Bajo sklanjao u pauzama četovanja.

Bajo Pivljanin je poginuo u Vrtijeljci pored Cetinja u maju 1685. godine, kada se sa svojih 1200 hajduka suprotstavio desetinama hiljada Turaka pod vođstvom skadarskog sandžak-bega Sulejman-paše Bušatlije.

Ulica Baje Pivljanina u Bijeljini

Njegova smrt inspirisala je znane i neznane pisce i pjesnike. Narodna pjesma “Boj na Vrtijeljci” govori o njegovoj posljednjoj borbi, Njegoš ga spominje u “Gorskom vijencu”, a Đura Jakšić mu je posvetio dramski spjev “Nevjesta Baje Pivljanina”(1862).

Bajo Pivljanin je sahranjen pred Vlaškom crkvom na Cetinju, a kažu da je pored njega sahranjena i njegova žena Manda.

Crtež Bajovog groba na Cetinju

 

Zort

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!