NOVI GLAS

Bijeljina – Veterinarski inspektor uspješan pčelar

Bratislav Lukić iz Bijeljine, po zanimanju doktor veterinarske medicine, zaposlen kao republički veterinarski inspektor, uspješan je pčelarski stručnjak koji je spojio teoriju i praksu u pčelarstvu. Nakon završetka osnovnih i postdiplomskih specijalističkih studija na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu, pored profesionalnih obaveza kao republički veterinarski inspektor, u slobodno vrijeme bavi se pčelarstvom.

Stručnjak

“Tokom studiranja, a kasnije i tokom rada u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS na poslovima  višeg stručnog saradnika za epidemiologiju, shvatio sam koliki je značaj  adekvatnog i kvalitetnog preventivnog postupanja kad su u pitanju bolesti životinja, tako da sam se oduvijek vodio tim principima, pa i kada je riječ o bolesti pčela, kaže Bratislav Lukić”, veterinar koji se uspješno bavi pčelarstvom.

Nove bolesti

“S obzirom na to da se čovječanstvo udaljilo od prirode, te grubo narušilo njene principe i ravnotežu, svjedoci smo pojave novih bolesti kako kod ljudi, tako i kod biljaka i životinja, koje su izazvane degenerativnim poremećajima, a sve kao posljedica neprirodnog načina življenja.  Stoga se i povećava broj pristalica ekologije, odnosno ljudi koji se bore za očuvanje zdravlja uz pomoć prirodnijeg življenja i ishrane, a pčelinje proizvode svrstavaju među posebne darove koje priroda nudi čovjeku kao zdravu hranu’’, pojašnjava Lukić i ističe da se oduvijek divio organizovanošću pčelinjeg društva.

Prvi koraci

-Ljubav prema pčelama i pčelarstvu osjetio sam još kao dječak, dok sam gledao kako moj deda 80-ih godina pčelari, u to vrijeme sa nekih 20-30 košnica tipa DB, da bi prve ozbiljnije korake u pčelarstvu napravio kao srednjoškolac, kada je otac mene i brata upoznao sa osnovama pčelarstva. Danas moj brat i ja pčelarimo na LR košnicama. S obzirom na to da se radi o porodičnom pčelinjaku koji je oduvijek njegovan, po završetku studija odlučio sam unijeti određene novine.

180 košnica domaćinstva Lukić

Danas pčelarsko domaćinstvo Lukić ima oko 180 košnica LR tipa i riječ je o selećem pčelinjaku. Da bi se nešto ozbiljno postiglo u pčelarstvu, neophodno je dobro poznavati biologiju pčele, tehnologiju rada, prepoznati prve simptome bolesti i blagovremeno reagovati’’.

Nagrade

Kao rezultat zdrave prirode u Semberiji i na Majevici, kao i za uspješan rad i trud u pčelinjaku, za Bratislava Lukića i pčelarsko domaćinstvo Lukić, stigle su i vrijedne nagrade. Pored priznanja za najkvalitetniji bagremov med, za koji je osvojio zlatne medalje na međunarodnim takmičenjima u Tuzli i međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Gradačcu 2018, Lukić je nagrađen i zlatnim priznanjem za med od lipe i livade na Drugom međunarodnom organoleptičkom ocjenjivanju kvaliteta meda u organizaciji Udruženja pčelara Brčko. Lukići posebno ističu zlatnu medalju za šumski med sa 12. Međunarodnog sajma pčelarstva ,,Medena Tuzla 2017’’.

 

(semberskenovine)

 

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .