NOVI GLAS

U odbrani ljudskih i ženskih prava – Svjetska šampionka ne želi da uzima lijekove da bi bila “više žensko”

Danas će zanimljivo saslušanje biti odrđano u švajcarskom gradu Lozani, u sjedištu Svjetske atletske federacije.

Naime, ova organizacija je njavila uvođenje novih pravila kada su u pitanju „osobe drugačijeg polnog razvoja“. Po njihovom mišljenju, osobe koje imaju osobine oba pola, ukoliko žele da se takmiče u ženskim disciplinama, moraće da nivo testosterona drže ispod određene granice.

Međutim, pobunili su se Atletska federacija Južne Afrike i njena najupješnija članica – Kaster Semenaja. Oni tvrde da je novi propis napisan isključivo zbog južnoafričke atletičarke.

Semenaja, svjetska šampionka na 800 metara, izaziva brojne kontroverze od kada je, prije deset godina, ušla u sam vrh svjetske atletike. Dok je već njen izgled „podigao obrve“ mnogima, ljekarska ispitivanja koja su izašla u javnost napravila su još veću buru.

Naime, utvrđeno je da Semenaja ima tri puta viši nivo testosterona nego što je to kod žena uobičajeno. Međutim, iako je definitivno u pitanju slučaj „stanja između polova“, šampionka se nesporno cijelog života osjećala kao žena.

Iako su njenu karijeru oduvijek pratile kontroverze upravo zbog ovog pitanja, Semenaja je uglavnom uspjevala da dobije pravne bitke sa članovima Svjetske atletske federacije. Nakon što joj je bilo naređeno da dvije godine mora da pije medikamente koji bi joj snizili nivo testosterona, ta odluka je suspendovana, a Semenaja je nastavila da osvaja trofeje.

Da li će novim pravilima natjerati Južnoafrikanku da se ponovo podvrgne terapiji, znaće se nakon arbitraže u Lozani, koja bi trebalo da bude završena krajem marta.

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI