NOVI GLAS

Kako je srpski trgovac darovao ruskom caru Puškinovog pradjeda  

Sava Vladisavljević bio je grof, trgovac i diplomata, jedan od najuticajnijih Srba s početka XVIII vijeka.

Rođen je 1668. nedaleko od Gacka, a školovao se u Dubrovniku, tada poznatom i kao Raguza. Odatle se uputio put trgovačkih pravaca, a najudobnije se smjestio u Carigradu, gdje se poprilično obogatio.

Početkom XVIII vijeka, ruski car se našao u nezgodnoj situaciji, jer su se izmirili njegovi protivnici. Naime, Austrija je zaključila mir sa Portom u Carigradu, a uslovi tog mira bili su najveća tajna tadašnje Evrope.

Međutim, sposobni Hercegovac je uspio da dođe do najpovjeljivijih informacija, te da preko Patrijarha Jerusalimskog stupi u kontakt sa Rusima. Sava Vladisavljević, zvani Raguzinski, dostavio je Petru velikom sve detalje mirovnog sporazuma i zadobio njegovo neograničeno povjerenje.

Car mu se bogato odužio, uzeo ga u svoju diplomatsku službu, pa ga vratio u Carigrad sa novim zadacima. Da bi pokazao koliko je i on zadovoljan novonastalim prijateljstvom, kupio je nekoliko crnih robova koje je, preko posrednika, poslao ruskom caru.

Sava Vladisavljević, grof Ilirski

Taj poklon, ako se to tako može nazvati, bio je caru posebno drag, a mnogo je zavolio jednog od robova, Ibrahima. Petar je Ibrahimu poklonio slobodu, bio mu kum na krštenju, i poslao na uglednu vojnu akademiju. Ibrahim je nakon krštenja promijenio ime u Avram, dodao srednje ime po kumu, Petrovič, a prezime po čuvenom afričkom vojskovođi Hanibalu – postao je Avram Petrovič Hanibal.

Hanibal, sada slobodan čovjek, postao je prijatelj sa carem, ali i sa Savom, kom je bio naročito zahvalan. Obojica su, za Petra Velikog, ali i careve poslije njega, obavljali izuzetno važne poslove, svako u onom što je radio najbolje.

Avram Hanibal je ratovao od Turske do Španije,  dok je Sava svoj diplomatski zadatak obavljao u dalekoj Kini. I svaki je na svoj način ušao u istoriju.

Sava je do danas ostao upamćen ako čovjek koji je razgraničio Kinu i Rusiju, a njegov ugovor sa Kinezima u Kjahti stvorio je granicu koja postoji i dan danas između ove dvije sile. Uz to, tvorac je prve pravoslavne bogomolje u Kini, a napravio je nekoliko crkava i u Rusiji, od kojih je najpoznatija upravo u gradu Kjahti – Crkva Svetog Save.

Avram Hanibal je u istoriju ušao na drugi način. Nakon burnog ljubavnog života, kakav je bio čest slučaj među oficirima, najviše su ga proslavili njegovi potomci. Njegova kćerka Ana Puškina, bila je baka najvećem ruskom pjesniku Aleksandru Puškinu, koji je sa ponosom isticao da ima ropsko porijeklo.

Velika je žal ostala što, zbog tragične smrti, Puškin nikada nije uspio da završi svoje kapitalno djelo – „Afrikanac Petra Velikog“.

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI