NOVI GLAS

Triler u Čairu – Partizan u velikom finalu savladao Crvenu zvezdu

Žućkova ljevica ostaje u Humskoj. Košarkaši Partizana uspjeli su u finalnom susretu Kupa Radivoja Koraća da savladaju ekipu Crvene zvezde – 76:74 i tako dođu do sedmog trofeja u ovom takmičenju.

Trijumf je donio Džok Lendejl sa dva penala, posle dosuđenog faula Berona manje od sekunde prije kraja meča. Zbog takve odluke sudija, crveno-bijeli su se povukli sa terena prije dodele nagrada, a crno-bijeli su ostali dugo da slave odbranjen trofej. Prisutnima je ostao gorak ukus u ustima, jer je pobjednik odlučen na liniji za slobodna bacanja.

Ulaz u utakmicu, koja kao ulog donosi jedan od trofeja, nije mogao da prođe bez pritiska na leđima. Dugo su ekipe opipavale snage i tražile pravi ritam, održavajući uglavnom egal rezultat na semaforu. Trinkijeri je odlučio da u startnu petorku uvrsti kapitena Novicu Veličkovića, što se pokazalo kao pravi potez. Njegovo iskustvo i želja za nadmetanjem u velikim utakmicama, bili su bitan adut Partizana. Sa druge strane prednjačio je Džo Regland, koji je za razliku od prva dva meča u Nišu, ovog puta bio raspoloženiji za izvršenje napadačkih zadataka.

Rezultatsku klackalicu prvi je prekinuo Partizan. Atrakcije Sija, pa trojka Jaramaza o tablu, bacanje požrtvovanog Gagića po terenu, pristalice crno-bijelih su bile sve bučnije. Marinković i drugovi su uspjeli da se udalje na šest razlike (37:31), što je do tada bila najveće vođstvo jednog tima. Zvezda je uporno pokušavala trojkama da priprijeti, iako je cijelo prvo poluvrijeme imala očajne procente. Od 14 pokušaja samo je jedan iskoristio Boriša Simanić i to tek kad je šutnuo šesti put. Bilo je potpuno jasno da ako poprave taj segment, mogu lako da dođu do preokreta.

Upravo to se i desilo u trećoj dionici, kada je odgovornost preuzeo Dejan Davidovac. Odigrao je savršenu četvrtinu, dao 11 poena, pogodio tri trojke iz isto toliko pokušaja, anulirao prednost rivala (42:33) i tako potpuno ostavio otvoreno pitanje pobjednika. Kada mu se pridružio i Bili Beron, Zvezda je ušla u pozitivnu seriju i u naletu je dočekala odlučujuću četvrtinu sa vođstvom 57:55.

Nastavila se izjednačena borba, na svaku Beronovu trojku, Partizan je nalazio odgovor. Amerikanac je donio 63:59, Lendejl je uzvratio. Igralo se koš za koš sve do posljednjeg zvižduka sudije. Preko Renfroa crno-bijeli su poveli sa 74:72, Dobrić je imao priliku sa penala za izjadnečenje, promašio je oba ali se ispravio i pogodio za dva (74:74). Partizan je u narednom napadu, preko Lendejla sa linije slobodnih bacanja došao do pobjede.

PARTIZAN – CRVENA ZVEZDA

Dvorana: „Čair“. Gledalaca: 4.500. Sudije: Belošević, Jovčić, Obrknežević.

PARTIZAN: N. Janković 2 , Pejdž, Si 5, Marinković 7, Jaramaz 5, Gegić, Veličković 9, Pecarski, Renfro 18, S. Janković 4, Lendejl 18, Gagić 8.

CRVENA ZVEZDA: Regland 17, Čović 2, Kešelj, Perperoglu 3, Davidovac 17, Nenadić, Lazić, Beron 18, Dobrić 2, Ristić 4, Simanić 7, Cirbes 4.

Po četvrtinama: 19:18, 18:15, 18:24, 21:17.

 

(novosti)

POSTANIMO PRIJATELJI