NOVI GLAS

Legendarni junak pjesama “Zabranjenog pušenja” – Zbogom žohari!

Kiki Zurovac je bio čuveni menadžer, najpoznatiji po radu sa Zabranjenim pušenjem i kao producent “Top liste nadrealista”. Radio je sa Bijelim dugmetom, organizovao posljednju turneju Džonija Štulića i Azre, radio na povratku Zdravka Čolića i bio direktor filmova Emira Kusturice.

“Svih šest članova ‘Pušenja’ su bili šefovi i mislili su za sebe da su glavni. Objasnio sam ko će šta raditi i da će Nele biti frontmen, gurali smo ga. Počeli smo praviti posao i zarađivati. Bio sam izvršni producent ‘Top liste nadrealista’ i to je počelo da biva ozbiljno, pa sam odlučio da uradimo turneju sa tim šouom.

Prvi put kod nas napravio sam posao sa firmom koja je postala vlasnik turneje. Bio je to Unisturs. Takav vid saradnje između bendova i firmi radio je Prins dvije godine kasnije sa Ribokom. To je princip ‘Prodam turneju firmi koja je vlasnik svega, a ja vodim posao’. Rasprodali smo turneju i zaradili veliki novac”, ispričao je Zurovac za Nedeljnik.

Kraj je počeo da se osjeća…

“Došla je epizoda Top liste ‘Sarajevski zid’ pred rat, a ja sam bio izvršni producent. Osjećao se miris rata i oni su u tim epizodama predvidjeli da će se Sarajevo podijeliti na dva dijela”, ispričao je on.

A da li je znao da će izbiti rat?

“Nisam znao, jer da jesam, ne bih ostao u Sarajevu da krečim stan. Ostao sam pet-šest mjeseci tokom rata i u jednom trenutku sam izašao iz Sarajeva i dolazio u njega samo zbog tragičnih događaja”, rekao je Zurovac.

Ako vam je poznat stih “Kiki je ostao da kreči stan”, to nije slučajno. On je opjevan u pjesmama Zabranjenog pušenja.

“U dvije pesme. Jedna je ‘Kanjon Drine’ pred rat, i pjesma sluti da neće biti dobro. Druga pjesma je ‘Tri ratna havera’ kada je već izbio rat, i ja, Kiki, krečim stan. Nele se među prvima spakovao i otišao u Beograd. U pjesmi sam prešao granicu: ‘Pao je u blato i osjetio cijev, vidio je facu bradatu i drsku, vidio je smrt i čuo je riječi – dobro došli u Republiku Srpsku’.

> NASLOVNA – NoviGlas <

Na kraju pjesme odlazim u Kanadu i kažem ‘Zbogom žohari’.

Ali nisam došao u Kanadu nego u Beograd, u koji su stigli i Bregović i Kusta. Počeli smo da pravimo svoj život. Napravili smo novo Zabranjeno pušenje. Kusta je počeo da snima ‘Andergraund’, Bregović mu je radio muziku za film. Mijenjali smo se u istim stanovima i svi smo bili podstanari. Tad je i nastao album ‘Ja nisam odavle’. Sjećam se tog perioda kao dna kulturnog života. Počeli su čudni ljudi da se pojavljuju, šverc ovoga i onoga. Otvorio sam klub “Havana” i tu smo se skupljali Brega i svi ostali. Počeo sam da organizujem koncerte i u SKC-u. A onda je došao veliki koncert Zabranjenog pušenja u Pioniru sa 11.000 ljudi…”

(nedeljnik)

POSTANIMO PRIJATELJI