NOVI GLAS

Ruski ambasador podsjetio njemačkog kolegu – “Berlin smo zauzeli, a Minsk oslobađali”

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja je tokom rasprave u Savjetu bezbednosti UN o četiri godine Minskih sporazuma o Donbasu na primjedbu stalnog predstavnika Njemačke Kristofa Hojsgena da je Rusija „zauzela Minsk“, podsjetio da je Rusija „zauzela Berlin, a da je Minsk oslobađala“.

Govoreći u Savetu bezbjednosti o situaciji u Ukrajini, stalni predstavnik Njemačke odlučio je da podsjeti članove Savjeta da „moramo da shvatimo da je to bila ruska invazija, da su ruski vojnici bili direktno uključeni i u okupaciju Minska i okupaciju Donjecka“.

„Moj prijatelj Kristof je, očigledno napravivši lapsus prema Frojdu, rekao da je Rusija 2015. ’zauzela Minsk‘. Rusija je zauzela Berlin, to je bilo ranije, a prije toga je oslobađala Minsk“, objasnio je Nebenzja.

Vraćajući se na raspravu o temi sastanka Savjeta bezbednosti, stalni predstavnik Rusije je primijetio da „2015. godine nismo bili u Minsku i nismo to namjeravali, jer tamo žive naši prijatelji, braća i saveznici. Mi uopšte nemamo planove da ikoga „zauzimamo“ ili da negdje „upadamo“.

„Intervencija je vaš metod koji sada dobro vidimo na primjeru jedne latinoameričke zemlje“, dodao je Nebenzja.

 

(sputnik)

POSTANIMO PRIJATELJI