NOVI GLAS

Ujedinjene nacije pozvale Belgiju da priznaju zločine iz perioda kolonizacije

Stručnjaci UN za ljudska prava pozvali su vlasti Belgije da priznaje opseg zločina počinjenih u perioda kolonizacije, kako bi se suočile sa današnjim rasizmom u belgijskom društvu.

Predsjedavajući Radne grupe stručnjaka UN za osobe afričkog porijekla Mičal Balcerzak izjavio je da bi belgijska Vlada trebalo da pregleda udžbenike i didatni materijal kako bi se osiguralo tačno prenošenje istorijskih činjenica u vezi sa tragedijama iz prošlosti i zločina počinjenih u periodu kolonizacije.

On je nakon posjete stručnjaka Belgiji istakao da bi belgijske vlasti trebalo da usvoje akcioni plan borbe protiv rasizma u zemlji, javio je “Sputnjik”.

Balcerzak je rekao da su pronađeni dokazi da rasna diskriminacija postoji u belgijskim institucijama, te da je zbog toga neophodno usvajanje zajedničkog državnog plana akcije za borbu protiv rasizma.

“Osobe afričkog porijekla izložene su diskriminaciji u vezi sa ekonomskim, socijalnim i kulturološkim pravima, uključujući preusmjeravanje sa redovnog na stručno obrazovanje, smanjenje šansi za zapošljavanje i diskriminaciju na tržištu nekretnina”, naglasio je Balcerzak.

Belgijsko kolonijalno carstvo obuhvatalo je teritorije današnjeg Burundija, Demokratske Republike Kongo i Ruande.

Vladavina Belgije u ovim područjima za rezultat je imala značajno smanjenje populacije, usljed masovnog nasilja, gladi i širenja zaraza.

 

(srna)

POSTANIMO PRIJATELJI