NOVI GLAS

Teška vremena za “crvene fenjere” u Amsterdamu – Turiste više zanimaju selfiji nego seks

Mnoge žene koje prodaju svoje tijelo sve se više muče da privuku mušterije koje žele da plate zato što njihove izloge zaklanjaju turisti koji prave selfije i koje zanima samo besplatna atraktivna prilika za fotografiju umesto da plate za seks.

Gradonačelnica glavnog grada Holandije pokušava da nađe rešenje. Femke Halsema sprema se da izrekne čitav niz mjera kojima bi pomogla da se seksualne radnice sklone od objektiva kamera, piše BBC.

Mlade žene trude se da sakriju lica dok turisti zvjeraju okolo i mašu pametnim telefonima. Mnoge od njih vode tajni život. Ukoliko njihove fotografije osvanu na društvenim mrežama, to bi moglo da se završi tako što će ih se njihove porodice odreći. 

U amsterdamskoj prljavoj seksualnoj industriji, prostitutke naplaćuju 100 evra za pola sata, 150 za sat.

Gradonačelnica Halsema iznijela je ideju da se prostitutkama izdaju dozvole kako bi mogle da rade i izvan klaustrofobične zone ulice crvenih fenjera. 

Holandska vlada je legalizovala prostituciju 2000. godine.

Ministarstvo pravde je 2009. godine saopštilo da će specijalni javni tužilac zatvoriti izloge za prostituciju povezane s organizovanim kriminalnim sindikatima. Industrija seksa i dalje je sinonim za nasilje, drogu, pranje novca i druge kriminalne aktivnosti. Javne kuće s izlozima prečesto se pojavljuju u istragama o trgovinu ljudima.

Prethodni pokušaj da se počisti De Valen – ulica crvenih fenjera – podrazumijevao je da gradska vlast otkupljuje javne kuće od velikih makroa i ponudi jeftinu stanarinu startapovima i umjetnicima.

Izgleda da niko ne zna koliko tačno žena radi u seksualnoj industriji ovog grada. To se naziva „mračnom cifrom”, a procjene se kreću od 4000 do 8000.

 

(b92)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!