NOVI GLAS

Srednjoškolci iz Tuzle planiraju da proizvode i prodaju struju

Elektrotehnička škole Tuzla bi do kraja ljeta 2019. godine mogla postati prva javna ustanova u BiH koja ne zavisi od električne energije elektroprivrede, zahvaljujući energetskom projektu koji uključuje proizvodnju struje korištenjem solarnih panela, a koji će biti postavljeni na krov južne strane školske zgrade.

Direktor ove škole Selmir Dadanović kaže kako će škola i dalje biti na mreži Elektroprivrede BiH, ali će proizvoditi električnu energiju od koje će profitirati.

-S obzirom na to da škola ima više od stotinu računara koji se koriste u nastavi, svaki mjesec nam dolaze visoki računi. Solarni paneli biće postavljeni na južnoj strani škole i mi ćemo proizvedenu struju Elektroprivredi BiH prodavati. Namjeravamo da naša proizvodnja struje na mjesečnom nivou nadmaši potrošnju škole. Računajući vremenski period od narednih desetak godina projekat je samoisplativ – pojasnio je direktor Dadanović.

Vlada Tuzlanskog kantona obezbjedila je sredstva za sanaciju krova i realizaciju čitavog plana. Projekat postavljanja solarnih panela predstavlja i želju menadžmenta škole da se iskorači u budućnost energetike. Tako ova ustanova namjerava uvesti i novo usmjerenje „tehničar obnovljivih izvora energije“, koje je novina u bh. školstvu i ujedno predstavlja dopunu postojećeg elektroenergetskog smjera.

 

 

(intervju.ba)

POSTANIMO PRIJATELJI